Begeleid de Meeleesclub in Bibliotheek Duivendrecht

Organisatie: 

De OBA (Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam) is een maatschappelijk-culturele instelling en heeft als missie om alle Amsterdammers te inspireren om te blijven leren en om kennis, cultuur en informatie voor iedereen bereikbaar en toegankelijk te maken. Inmiddels is de OBA al 100 jaar de plek waar Amsterdammers samenkomen voor hun persoonlijke ontwikkeling. In de 20ste eeuw ging het met name om boeken. De 21ste eeuw vraagt om vrije toegang tot alle denkbare informatiebronnen, meer leervormen en een breed cultureel aanbod. Je vindt dit terug in onder meer de voorstellingen, groepsbijeenkomsten, workshops, cursussen, lees-, taal- en tabletcafés, leeskringen etc. De OBA trekt daarmee jaarlijks zo’n 3,5 miljoen bezoekers en is dan ook niet meer de stille leeszaal die het ooit geweest is.

De OBA heeft de visie en ambitie om vanuit een hospitality omgeving nog meer en betere informatie, kennis en cultuur te bieden aan de bewoners van Amsterdam en omgeving. Dit doen we samen met de partners en vrijwilligers die zich voor eigen buurt in willen zetten. De buurtparticipatie vergroot de betrokkenheid van de buurtbewoners. Zo is de OBA voor, door en met de buurt.

Vrijwilligers in de OBA

Vrijwillige medewerkers zijn steeds belangrijker voor de OBA: dankzij hen kunnen wij nog steeds ons aanbod aan activiteiten en cursussen uitbreiden. Onze vrijwilligers ondersteunen in de vestigingen, beantwoorden vragen en wijzen de weg, helpen bij culturele en maatschappelijke activiteiten, of ze leveren een bijdrage aan de diverse trainingen basisvaardigheden op het gebied van taal en computers. Er zijn verschillende mogelijkheden en je doet (weer) werkervaring op en ontwikkelt je talenten.

Functie: 
Vrijwilliger Meeleesclub OBA Duivendrecht
Functieomschrijving: 

Lijkt het je leuk om in contact te komen met mensen van verschillende culturele achtergronden en ze persoonlijk op weg te helpen met het leren van de Nederlandse taal? Dan is deze vrijwilligersfunctie iets voor jou!

Het doel is om mensen te verbinden, persoonlijke ontwikkeling te bevorderen en anderstalige volwassenen te ondersteunen bij hun taalontwikkeling, kennis van de Nederlandse samenleving te vergroten en het sociale netwerk te verbreden. De OBA streeft ernaar dat iedereen zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen: gelijke kansen voor iedereen, ongeacht sociale en economische achtergrond.

De functie

De Meeleesclub is een laagdrempelige plek waar mensen kunnen oefenen om hun lees- en spreekvaardigheid te verbeteren. Als vrijwilliger ondersteun je anderstaligen en Nederlanders bij het oefenen en help je vragen over de Nederlandse samenleving te beantwoorden. Je leest elke week een stukje voor. Daarna praat je samen over het boek en houd je het gesprek gaande. Verder zorg je tijdens de Meeleesclub voor een ontspannen en laagdrempelige sfeer waarin iedereen zich prettig voelt.

Profiel vrijwilliger: 
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal en bent gemotiveerd anderen in hun taalontwikkeling te ondersteunen
 • Je hebt affiniteit met basisvaardigheden
 • Je bent klantvriendelijk en in staat mensen te enthousiasmeren
 • Je hebt een positieve instelling en verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je hebt een open houding en bent niet bang op mensen af te stappen
 • Je bent betrouwbaar, spontaan en ondernemend
 • Je bent geduldig en hebt belangstelling en respect voor andere culturen
 • Je kunt goed samenwerken met anderen

Werktijden en/of gevraagde inzet in tijd

Gevraagde inzet:       donderdagochtend van 10.00 - 12.00 uur
Duur:                          minimaal 6 maanden
Vanaf:                         per direct
Locatie:                      OBA Duivendrecht

De Meeleesclub komt niet samen tijdens de schoolvakanties.

Arbeidsvoorwaarden: 

Wij bieden

 • Je leert nieuwe mensen kennen en breidt je netwerk uit
 • Je wordt goed begeleid in een inspirerende werkomgeving
 • Een vergoeding in de vorm van een gratis OBA abonnement en een eindejaar attentie
 • Je bent WA en ongevallen verzekerd
 • Om te zorgen dat vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren, organiseert de OBA periodiek een vrijwilligersbijeenkomst
 • Elke vrijwilliger krijgt een training voor begeleiders
 • Mogelijkheid van uitwisseling met andere vrijwilligers op het gebied van taal

Informatie

Voor meer informatie over deze en andere vrijwilligersfuncties kun je mailen naar vrijwilligers [at] oba.nl t.a.v. Willemijn Ligthart of Jeaan Bodaan of bellen naar 020 52 30 744/745.

Reageren

Interesse in bovenstaand onbetaalde vrijwilligersplek? Mail dan jouw motivatie en cv naar vrijwilligers [at] oba.nl o.v.v. vrijwilliger Meeleesclub Ouder-Amstel.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Op welke dagen: 
donderdag
Tijdsbesteding: 
minimaal 3 uur per week
Plaats van werkzaamheden: 
OBA Duivendrecht, Dorpsplein 60 1115 CX Duivendrecht
reageer