4 mei Comité

4 mei 2021: Lees meer over de herdenking op de website van de gemeente.

 

HERDENKING 4 MEI             

Op 4 mei herdenken we in Nederland allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

We beseffen dat de vrede en de vrijheid die wij nu in ons land kennen er niet altijd geweest is. We beseffen ook dat er op veel plaatsen in de wereld geen vrede en vrijheid is en dat er dagelijks slachtoffers van oorlogen zijn.

Het Nationaal  Comité 4 en 5 mei kiest ieder jaar een  thema dat als een rode draad de activiteiten verbind. Dit jaar is het thema:

GEEF VRIJHEID DOOR

DE KRACHT VAN HET PERSOONLIJKE VERHAAL

Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf. Er hangt een schaduw overheen van de wereldgeschiedenis. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de donkere kanten, over de verraad, leugens en lafheid. Deze verhalen moeten worden verteld, ook na ruim zeventig jaar.

Door muziek en het lezen van gedichten en teksten zal dit thema worden uitgewerkt in een korte bijeenkomst om 19.10 uur in De Amstelkerk, Kerkstraat 11, Ouderkerk aan de Amstel. met medewerking van leerlingen van Ouderkerkse basisscholen en muzikale medewerking van Mieke van Loon (cello) en Peter de Wit (fagot).

Na deze bijeenkomst volgt een stille tocht naar het monument bij het gemeentehuis, met een kranslegging namens de gemeente, de scholen en het 4 mei comité.

Zoals ieder jaar vraagt Amnesty International u, na afloop in het gemeentehuis, een kaart te sturen aan een gewetensgevangene. De reeds geadresseerde kaarten zijn gemaakt door de kinderen van de basisscholen.

4 mei Comité Ouderkerk

Stichting Coherente