Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel

De Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, genoemd naar de eerste schout in Amstelland Wolfger of Wolfgerus (ca. 1075-1131), bestaat officieel sinds 25 januari 2010. Ze is de opvolger van de voormalige, gelijknamige Historische Werkgroep. Ons streven is om de belangstelling voor de geschiedenis van Amstelland te bevorderen. Daarom maken wij ons sterk voor actief historisch onderzoek en voor het behoud van monumenten en ander cultureel erfgoed. Ook geven wij publicaties uit over onderwerpen die van locaal historisch belang zijn. De Vereniging heeft naast http://www.monumentenouderamstel.nl/ geen aparte website.

In het periodiek van de vereniging 'Speuren en ontdekken' wordt regelmatig verslag uitgebracht van allerlei interessante ontwikkelingen en van onderzoeksresultaten. Ook wordt een cursus 'Oud Schrift' gegeven. Wij ondersteunen actief het Historisch Museum Ouder-Amstel door vrijwilligerswerk: suppoostdiensten, archiefwerk (o.a. het digitaal fotoarchief), het organiseren van tentoonstellingen en het bijeenbrengen van tentoonstellingsmateriaal. We hebben goede contacten met andere historische verenigingen in de omgeving.

Wilt u ook actief meedoen en deelnemen aan één van de werkgroepen? U kunt lid worden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel voor € 17,50 per jaar. U steunt daarmee het historisch onderzoek in Duivendrecht, Ouderkerk en Waver.

Excursies: 
U ziet plekjes in Ouder-Amstel en omgeving waar u anders niet zomaar komt. Onder leiding van deskundigen en met achtergrondverhalen. Dan leert u Duivendrecht, Ouderkerk en Waver en de polders pas goed kennen. Wie lid is van de vereniging kan tweemaal per jaar met één introducé deelnemen. In het oprichtingsjaar werden al twee excursies met groot succes georganiseerd: een naar het Fort van Abcoude en een naar de Ronde Hoep met lezingen, een grondboring en een bezoek aan het historische gemaal.
 
Speuren en Ontdekken:
Drie keer per jaar ontvangt u het blad 'Speuren en ontdekken' over veelerlei onderwerpen, van heel vroeger tot recent.
 
Voordrachten en lezingen: 
Boeiende verhalen over onze gemeente met vertoning van weinig geziene foto's en kaarten.
 
Vrijwilligerswerk bestaat o.a. uit:
- bestuurslid
- organiseren en begeleiden excursies
- Schrijven voor 'Speuren en ontdekken'
 
Adres:
Kerkstraat 5 – 8
1191 JB Ouderkerk aan de Amstel
 
Email: wolfaems@xs4all.nl
Telefoon: 020 - 496 4365