Alphons Vogel

Vrijwilligerswerk onder de loep
Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.
 
 
Burgerinitiatieven 
Heeft u een idee voor de buurt om samen met buurtbewoners te realiseren? Dan bent u bezig met een burgerinitiatief. Burgerinitiatieven zijn initiatieven van individuele burgers of groepjes burgers die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan de (lokale) samenleving. Bijvoorbeeld het organiseren van een straat- of buurtfeest/diner door de bewoners zelf, het starten van een hobbyclub of een groep organiseren die het groen van de buurt wil behouden. 
Kenmerk van een burgerinitiatief is dat er geen gevestigde organisatie achter zit. Het wordt gedragen door particuliere initiatiefnemers. Dit betekent echter niet dat u er alleen voor staat. Wanneer het gaat om advies bent u welkom bij Stichting Coherente. Ook kunt u kijken op de website van Coherente. Onder het kopje Vrijwilligers en vervolgens Info voor vrijwilligers(organisaties), vindt u het onderwerp Burgerinitiatieven. Daar staat hoe u een burgerinitiatief in vijf stappen kunt realiseren.  
 
Interview met Alphons Vogel, vrijwilliger bij de Vogelwerkgroep (en nog veel meer..)
We zijn bij Alphons Vogel in Ouderkerk aan de Amstel. Toen hij zich toentertijd aanmeldde bij de Vogelwerkgroep werd er gedacht dat hij een grapje maakte met zijn toepasselijke achternaam. Eigenlijk wilden wij hem interviewen over het vrijwilligerswerk dat hij al zo een vijfendertig jaar doet voor de Vogelwerkgroep. Maar als snel blijkt dat deze (bijna) 81 jarige op nog veel meer plekken actief is en was als vrijwilliger. Van een lampje verwisselen, meubels herstellen, hulp bij computergebruik, rijden op de ambulance, lid zijn van de zwemcommissie, werken in het openlucht zwembad, pontje trekken of zich inzetten bij het ping-pongen, hij draait zijn hand er niet voor om.
 
Hoe ben je bij de Vogelwerkgroep terecht gekomen?
Dat begon met een vogeltje in de tuin dat ik niet kende. Ik ben op zoek gegaan naar wat voor vogeltje dat was.  Het bleek een koperwiek te zijn. Na de Koperwiek kwam er weer een andere vogel die ik niet kende. Toen is eigenlijk mijn interesse in de vogels ontstaan en kwam ik bij de Vogelwerkgroep terecht. Daar ben ik nu noch steeds actief. Ik had het plan op mijn tachtigste te stoppen, maar ja, ik heb het gevoel dat ik nog wel nuttig ben dus ga ik nog even door.
 
Waar bestaat het vrijwilligerswerk uit?
In de strenge winters van weleer deden we nog aan bijvoederen, nu is dat niet eigenlijk niet meer nodig, we observeren en kijken hoe we de vogels nog beter kunnen beschermen. Zo hebben we bij de Ouderkerkerplas zeggenschap gehad in de herindeling van het wandelpad en de bruggetjes. In het stiltegebied hebben wij een kunstmatige wand voor de oeverzwaluwen gebouwd. We tellen vogels en inventariseren wat er moet gebeuren om de vogelstand op peil te houden. We organiseren lezingen en nodigen vogelkenners uit om hun kennis te delen. Zo hadden we onlangs de boswachter van de Oostvaardersplassen te gast.
 
Hoeveel uur in de week ben je er ongeveer mee bezig?
Ik ben er toch zeker voor de Vogelwerkgroep gemiddeld wel zo een vier uur per week mee in de weer. Ik vraag me ook wel eens af, waarom doe ik al die dingen? Het heeft met betrokkenheid tot je omgeving te maken, het sociale en het contact met mensen en je blijft jezelf ontwikkelen.
 
Met hoeveel vrijwilligers doen jullie het werk?
Er zijn zo een achttien vrijwilligers maar we kunnen er nog meer gebruiken. Soms, als ik mensen tegenkom die lopen te genieten van de flora en fauna en ik een gesprekje met ze aanknoop, probeer ik ze enthousiast te maken om ook te komen helpen en dat is al gelukt.
 
Wat doe je in je vrije tijd?
Leuke vraag maar die is eigenlijk al beantwoord: in mijn vrije tijd doe ik dus vrijwilligerswerk. Ik zeg altijd maar zo ‘het komt gewoon op je af’. Maar daarnaast wandelen mijn vrouw en ik, fietsen, kamperen, gaan uit eten, bezoeken films, familie en vrienden en lezen een boek.
 
Wat heeft vrijwilligerswerk jou gebracht?
Ik heb er veel van opgestoken want iedere keer als er weer wat op mijn pad kwam verdiepte ik me daar in en daar leer je weer van. Een prima manier om je vaardigheden te ontwikkelen. De reflectie als een kind zijn zwemdiploma behaalde en ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren, dat doet me goed. En dat je mee kan denken en mee bepalen om zaken te veranderen en te verbeteren.