Bob van der Velde en Will van Bork

Vrijwilligerswerk onder de loep

Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.

Maak uw handen vies tijdens NL doet!
NL doet wordt op 15 en 16 maart 2019 georganiseerd door het Oranje Fonds is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het is een leuke gelegenheid om eenmalig de handen uit de mouwen te steken en kennis te maken met lokale organisaties en uw buurt. Er zijn weer aardig wat klussen in Ouder-Amstel, waar vooral getuinierd en geklust wordt. En we zijn nog hard op zoek naar mensen. Voor meer informatie en inschrijven kunt u terecht op www.nldoet.nl

Interview vrijwilligers bij het G-Team van vv CTO ‘70
Deze maand zetten wij vrijwilligers van vv CTO ‘70 in het zonnetje. Te weten Bob van der Velde (achterste rij, eerste van links op de foto) en Will van Bork (achterste rij, eerste van rechts)

Bob woont in Hoofddorp en Will in Duivendrecht. Zij coachen het G-team aldaar. Na de thuiswedstrijd tegen een G-team uit Heemstede, die glansrijk werd gewonnen met 8-1, volgde een leuk en interessant interview. Dit interview kunt u lezen via de link www.coherente.nl/vrijwilligers/vrijwilligerswerk-onder-de-loep

Waarom zijn jullie vrijwilligerswerk gaan doen?
Bob; ‘Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold. Ik ben inmiddels al 17 jaar coach van het g-team van
vv CTO’70. Een vriendin van mij was destijds coach van het g-team van voetbalclub De Meer. Omdat zij in Duivendrecht woonde is zij met haar team naar vv CTO ‘70 gegaan. Ze woonde zo’n beetje om de hoek bij deze club. Vanaf toen is hier G-voetbal ontstaan.

Die vriendin had mij gevraagd eens te komen kijken. Zij zocht iemand om mee te helpen. Ik vond het heel leuk. Zij heeft het ongeveer twee jaar gedaan. Zij moest op een gegeven moment zaterdag werken en kon eigenlijk niet meer het team bijstaan. Ik heb het toen overgenomen. Ik ben inmiddels 17 jaar vrijwilliger.

Ik heb in mijn jeugd nooit in clubverband gevoetbald. In mij jeugd heb ik altijd gekorfbald. Daar ben ik mee opgegroeid. Mijn moeder en mijn zus korfbalden. En ik heb tot mijn 27e gekorfbald. Ik heb rond mijn twintigste wel een jaar of vijf ook gevoetbald in een zaterdagteam. Ik vind voetbal erg leuk.’

Will; ‘Ik heb hier altijd gevoetbald in de jeugd en de veteranen. Ik ken Bob al als jongetje van de volkstuinen. Tuinpark Dijkzicht. Zijn ouders zaten tegenover me. Op een gegeven moment was Bob daar zelfstandig. Zodoende bleef je elkaar zien.

Ik voetbalde zaterdag bij de veteranen. Maandag trainden de veteranen en omdat ik dan toch op de club was, hielp ik Bob ook met trainingen van het G-team. Toen ik stopte met voetballen op zaterdag ben ik gaan assisteren tijdens de wedstrijden van het G-team, dat altijd op zaterdag speelt.

Kees Lakerveld was daarvoor de assistent, maar die is er ongeveer 5 jaar geleden mee gestopt.  

Ik ben er dus ook ingerold. Het is gewoon heel leuk. Trainingen geven. De wedstrijden. Het is allemaal heel mooi om mee te maken en om er een bijdrage aan te leveren.’

Ik kan me zo voorstellen dat er verschil is als het gaat om gehandicapten. De een kan meer dan de ander. Hoe wordt het niveau bepaald?
Bob; ‘Er wordt goed nagedacht over het niveau. Op welk niveau een team behoort te spelen. Ik doe dat zelf ook; de competitie indelen voor het G-voetbal. Vaak zijn er in een team twee spelers die erboven uit steken. Dat bepaalt enorm het niveau van je team. En als je er vier of vijf hebt die goed zijn dan scheelt dat helemaal.

We hebben door de jaren heen veel verloop gehad. En daardoor in verschillende klassen gespeeld. Als je spelers hebt die meer kunnen, ofwel minder beperkt zijn, dan speel je in een hogere klasse. Maar door het verloop wisselt dat van tijd tot tijd. We spelen momenteel in de derde klasse. De laagste klasse. Maar we hebben ook een periode in de hoogste klasse gespeeld. Zelfs kampioen geworden. Er zitten drie spelers in het team die er al vanaf het begin bij zitten. Die spelen al 17 jaar in het team. Vanaf hun jeugd. Ben, Moreo en Aleikos. De laatste is ietsje later erbij gekomen, maar zit er ook al ongeveer vanaf het begin bij.

Ondertussen ken je een heleboel spelers al. Ook van de tegenpartij. Ook G-teams van andere clubs hebben aardig verloop gehad. Bijvoorbeeld de tegenstander van vandaag had in het verleden ook betere spelers. Op dit moment zitten wij er eigenlijk een beetje tussenin.

Een tijdje terug zaten we in de tweede klasse en dat ging niet. Kregen we een pak slaag met 9-1. Of 8-0. Waren we te hoog ingedeeld. Vanaf toen zijn we een niveautje lager gaan spelen en toen ging het al beter. Vorig seizoen werden we tweede. Momenteel staan we bovenaan. Nu was onze tegenstander van vandaag eigenlijk te hoog ingedeeld. We waren te sterk voor hen.

We gaan best goed. We hebben 4 wedstrijden gewonnen. Vanaf september. Competitie begint voor ons wat later. In de beker hebben we drie wedstrijden gespeeld en ook deze wedstrijden hebben we gewonnen.

Niet elke wedstrijd ging even makkelijk. Tegen voetbalclub Overbos ging het moeilijker. We waren wel beter, maar moesten er echt voor gaan. En we hadden onlangs een tegenstander die in de eerste helft beter was, maar wij maakten de doelpunten.’

Welke ervaringen zijn jullie het meest bijgebleven?
Will; ‘De toernooien zijn erg leuk.  Zo zijn er bijvoorbeeld de Special Olympics. Daar gaan we om de twee jaar naar toe. We zijn inmiddels 4 keer geweest. Het is opgezet als de Olympische spelen. Dus met diverse takken van sport. Maar dan voor mensen met een beperking. Het vindt plaats in diverse steden. Zo zijn we in Den Bosch geweest en Heerenveen. Volgend jaar is het in Den Haag.

Als de Special Olympics plaatsvinden gaan we daar een heel weekend naar toe.

We zijn in juni nog geweest. Toen was de Achterhoek de gastheer. We verbleven op een camping. In twee huisjes. Dat was heel leuk. We zaten in Groenlo op de camping en reden met de bus naar Doetinchem. De busreis was een half uur.

Het leukste was de intrede in het stadion van De Graafschap. Met 40 bussen, waar alle deelnemers aan de Special Olympics in zaten, werden we het stadion binnengeloodst.

Er was een optreden van Gerard Joling. Dat was erg grappig. Iedereen zat op het gras en toen Gerard Joling werd aangekondigd zaten ze bijna allemaal op het podium. Zo enthousiast waren ze. Ronnie Tober trad ook op.

Bob; In Nijmegen hadden we zelfs een politie-escorte. Ook een aparte belevenis natuurlijk.

Will; ‘Ook heb ik leuke herinneringen aan een gebeurtenis die plaatsvond in Heerenveen. Daar keken we in het Abe Lenstra Stadion naar Nederland-Spanje. Die 5-1 wedstrijd tijdens het WK 2014.  Dat was ook een groot feest toen.’

Bob; ‘Ja de bijzondere ervaringen; dat zijn er best wel veel. De Special Olympics dus. De toernooien. Daar hoor je spelers nog steeds over. Dan maken ze zoveel mee. Wij als coaches ook, hoor.

Will; Vooral de terugweg van een toernooi. Dan hebben ze honger en dan roepen ze dat ze naar McDonald’s willen.’

Bob; ‘Het verhaal van Madou is ook wel bijzonder. Hij praat niet. Zegt voornamelijk alleen ja en nee. We wisten eigenlijk niet eens of hij ons wel begreep. Hij komt van het Doefe Internaat hier in Duivendrecht. In het begin stond hij tijdens de trainingen alleen met zijn handen in zijn zakken om zich heen te kijken en zijn broek op te hijsen. We zagen wel dat hij het kon. De balaanname was zeer goed. Maar toen hij uiteindelijk meevoetbalde in een wedstrijd was hij ineens een heel andere jongen. Hij is nu de beste voetballer die we hebben. Dus dat is ook een bijzonder iets om mee te maken.’

Will; ‘Als je ziet wat een techniek hij heeft. Dat had ik niet hoor, als voetballer.’

Wat is het verschil met voetbal in reguliere teams?
Bob; ‘Er zijn een aantal verschillen. We spelen acht tegen acht op halve veldjes. De buitenspelregel wordt bij ons niet toegepast. Een sliding mag niet. Ingooien mag aangepast; zoals het uitkomt. En de wedstrijd duurt een half uur.

Soms is het ook gemengd. We hebben wel eens gehad dat er meisjes meededen.’

Hebben sommige spelers ook hulpmiddelen?
Bob; ‘Bij ons niet. Bij Sportclub Only Friends wel. We hebben daar wel eens spelers gezien met een stok, een rolstoel of een looprek. Er speelde wel eens bij hen een jongen mee die niks deed. Hij liep in de rondte en spel ging aan hem voorbij. Ze lossen dat op door een extra speler erin te doen. Ze spelen dan met z’n negenen. Dat gaat dan in overleg met ons. Ze vragen dan of hij erin mag staan en zeggen dat hij niks doet. Maar goed, zo heeft zo iemand toch enige spelbeleving en dat vinden wij ook prima.

Only Friends is overigens ook een bijzondere sportclub. Het zit in Amsterdam-Noord. Het is opgezet door Dennis Gebbink. Het telt iets van 600 leden en alle kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking kunnen daar komen sporten. Er zijn daar 24 verschillende sporten. Eerst werd het gesponsord door Ronald McDonald en nu door Ajax.’

Spelen er alleen gehandicapten in het team? Ik heb weleens gehoord dat er ook spelers zonder handicap in een G-team zitten.
Bob; ‘Dat is heel moeilijk. Meestal hebben ze dan een gedragsprobleem. Je ziet dat niet aan de buitenkant.’

Will; ‘Het hangt er vanaf hoe een club dat oplost. Dat verschilt per club.’

Bob; ‘Er is wel iets met zo’n speler. Hoe hoger het niveau is, hoe meer je dat tegenkomt. Ze kunnen echter voetballen als de beste en dan denk je ‘Dat kan nooit een G-voetballer zijn’.  Maar als je een tijdje met ze praat of als je hun gedrag ziet begin je het te begrijpen.

G-teams kennen doorgaans elkaar vaak wel. Ze weten van elkaar wat er in het veld staat. Maar op het niveau waar wij inzitten zie je het niet. Dat zou dan teveel opvallen.’

Zoeken jullie nog coaches voor G-voetbal?
Bob; ‘Ja, het dinsdagmiddag groepje is een G-team voor jeugd. Dat is alleen maar trainen. Ze spelen geen wedstrijden. Het bestaat uit een stuk of zes jongens en meisjes. En een speler daarvan is inmiddels bij ons komen spelen. De vacature staat sinds kort open. Deze is te vinden op de website van stichting coherente. Onder het tabblad Vrijwilligers en vervolgens Vrijwilligers vacaturebank’

Doen jullie nog ander vrijwilligerswerk?
Will; ‘Ja, om de vier weken rij ik twee dagen op een bus die senioren vervoert. En ik werk op de volkstuin als vrijwilliger. Soms pittig, maar je moet bezig blijven.

Zo ben ik de afgelopen week op maandag, dinsdag en woensdag op de tuin geweest. Vrijdag boodschappen doen en zaterdag naar CTO. Dus best druk, maar het is gezellig en je bent lekker bezig. Toen ik betaald werk deed was ik ook wel veel bezig op de tuin als vrijwilliger. Ik werkte echter als machinist bij de Nationale Spoorwegen en met mijn diensten kon ik dat niet te vaak doen.’

Bob; ‘Ik heb vrijwel geen tijd om naast dit nog extra vrijwilligerswerk erbij te doen Het past nu al allemaal maar net. Ik werk 40 uur in de week. Voor Xerox zit ik bij de ABN AMRO in Amsterdam Zuidoost en doe ik repro werk binnen de bank. Daar heb ik mijn tokootje.’

Zouden jullie graag zien dat meer mensen ook vrijwilligerswerk zouden gaan doen?
Will; ‘Ja, ik zou graag zien dat er meer voetbalclubs komen met G-teams in Amsterdam. Want je hebt alleen Fortius, CTO en Only Friends. Overamstel is vorig jaar gestopt. Daarom speelt een team uit Heemstede helemaal hier. De regio loopt van Texel tot Veendendaal. Regio Utrecht – Noord Holland. En dat zijn dan de G-teams voor volwassenen. In die regio zijn er 52 G-teams.

Meer vrijwilligers zou automatisch ook meer G-voetbal opleveren.’