hans lemm

Vrijwilligerswerk onder de loep

Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.

De mantelzorger ontzorgen

Een mantelzorger zorgt voor een naaste met een chronische ziekte of beperking. Bijvoorbeeld voor een vader, moeder, partner, kind, vriend of buur. Dit kan veel voldoening geven. Maar het kan ook zwaar zijn. Mantelzorger worden overkomt je, je kiest er niet voor.

Als het mantelzorgen je leven overneemt, is het heel fijn om zo nu en dan wat tijd voor jezelf te hebben. Om te sporten, een hobby uit te voeren, of gewoon even op adem te komen. Mantelzorg & Meer bemiddelt vrijwilligers die de mantelzorgtaak eventjes over kan nemen. Kijk op www.mantelzorgenmeer.nl of bel 020 3335353 voor meer informatie.

De vrijwillige Mantelzorger
Deze maand zetten wij Hans Lemm in het zonnetje. Hans is 71 jaar en vrijwilliger bij de Stichting Mantelzorg & Meer. Hans komt uit de reclame- en mediawereld en was daar onder meer communicatiestrateeg. Iets heel anders, maar het werken als vrijwillige mantelzorger doet hij met veel plezier. 

Mantelzorg & Meer heeft cliënten in o.a. Amstelveen en Ouder-Amstel. Hans woont in die laatste gemeente, maar is als mantelzorger actief in Amstelveen.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen in de mantelzorg?
Na mijn werkzame leven had ik voldoende tijd over en wilde ik iets terugdoen voor de maatschappij. Zoiets doe je primair voor anderen, maar ook wel omdat het je zelf een goed gevoel geeft. Veel vrijwilligers zullen er precies zo over denken.

Ik was me al een tijdje aan het oriënteren. Het leek me aanvankelijk wel wat om bijvoorbeeld taalles aan vluchtelingen te geven. Maar dat kwam er niet van. Misschien is ook van invloed geweest dat er aardig wat vrienden in de zorg werk(t)en. Mijn eigen vrouw is trouwens part-time in dienst bij MEE, een stichting die mensen met een beperking ondersteunt.

Hoe kom je bij Mantelzorg & Meer terecht?
Ik las in een huis-aan-huisblad dat Mantelzorg & Meer vrijwilligers zocht. Op hun website (www.mantelzorgenmeer.nl) staan vacatures met profielen van bepaalde cliënten. Je kijkt dan in eerste instantie naar mensen met wie je enige affiniteit denkt te hebben. Dat is uiteraard voor de cliënt prettig, maar ook voor jezelf. Het is immers plezierig als je min of meer dezelfde interesses hebt.

Er was toen een hulpvraag voor een Nederlandse oud-zeilkampioen. Die dementerende meneer zocht iemand met wie hij af en toe over sport kon praten. Dat leek me als sportieveling wel wat, maar dat ging uiteindelijk niet door. Hij moest sneller dan gedacht naar een verpleeghuis en part-time mantelzorg was toen niet meer relevant.

Inmiddels heb je wel een cliënt?
Ja, al bijna twee jaar. Nadat de 'sportmeneer' afviel las ik een interessante vacature met het verzoek om hulp voor een vrouw en haar mantelzorgende man. Zij was ooit tegen een ernstig gezondheidsprobleem aangelopen, met als gevolg diverse fysieke en psychische beperkingen. Haar werk als therapeut had zij daardoor destijds moeten opgeven.

Ik ga elke week op donderdag bij haar langs. We nemen dan eerst bij een kopje thee de week door. Zij vertelt wat zij heeft meegemaakt en ik doe op mijn beurt verslag van mijn belevenissen. Soms kan zij ergens niet helemaal op komen en dan moet ik haar een beetje helpen. Bijvoorbeeld door op het internet (zij doet veel culturele activiteiten met hulp van vriendinnen) te kijken welke expositie of welk concert er precies plaatsvond. En omdat zij geen lange stukken tekst meer kan lezen, lees ik haar voor. Bij mooi weer gaan we met de rolstoel naar buiten. Ook doe ik vooraf boodschappen voor het avondeten en kook dan voor hun tweetjes. Dat doe ik feitelijk voor vier personen, waardoor zij samen genoeg te eten hebben voor een dag of twee. Scheelt weer wat tijd.

Hoe ging het eerste contact met je cliënt?
Eerst was er samen met een coördinator een kennismakingsgesprek met de cliënt in spé en haar echtgenoot. Zo'n ontmoeting is natuurlijk nodig om te kijken of er een klik is. Die was er in ons geval trouwens direct. Haar man is musicus en feitelijk de primaire mantelzorger. Ik ben als het ware een soort 'reservemantelzorger' die hem een paar uur per week ruimte geeft voor zijn eigen bezigheden. Dat is een van de functies van Mantelzorg & Meer: vrijwilligers inzetten die een mantelzorger even vrij kunnen spelen. Zodat deze een paar uur de tijd heeft voor bijvoorbeeld een hobby of om even rustig te kunnen werken of relaxen.

Heb je veel contact met andere vrijwilligers van Mantelzorg & Meer?
Nee, eigenlijk niet. Maar ik weet wel dat collega-vrijwilligers elkaar in diverse settingen kunnen ontmoeten. Men kan bijvoorbeeld deelnemen aan bepaalde cursussen of intervisiebijeenkomsten. Dat laatste onder begeleiding van een coach. Zo worden ervaringen onderling gedeeld.

Moet je ook op de een of andere manier rapporteren over de gang van zaken met je cliënt?
Nee hoor, er wordt geen administratief gedoe van je verwacht. En niemand kijkt over je schouder mee als het goed loopt. Je werkt dus in principe helemaal zelfstandig.

Zou je graag zien dat meer mensen zich aanmelden voor dergelijk vrijwilligerswerk?
Ja, dat zou zeker mooi zijn. Er wordt in ons land al relatief veel vrijwilligerswerk gedaan. Maar er is altijd behoefte aan meer mensen die zich voor een ander willen inzetten.

Iedereen zou daarom de website van Mantelzorg & Meer moeten bezoeken. Daar kan je onder meer lezen wat hun werkgebieden zijn en wat voor mensen zij zoeken. Hen voor informatie bellen (020-3335353) of mailen (info@mantelzorger.nl) kan ook.

Er zijn voldoende mogelijkheden je via hen als vrijwillige mantelzorger (bij) te scholen. Onder andere via de eerder genoemde cursussen en andere educatieve sessies. Zij organiseren ook bijeenkomsten waar je andere vrijwilligers op informele wijze kunt ontmoeten. Niets hoeft feitelijk en alles, nou ja veel, mag. Het is wat mij betreft heel prettig werken als vrijwillige mantelzorger bij Mantelzorg & Meer.