Herman Hulscher

Deze maand zetten wij Herman Hulscher in het zonnetje. Herman is 73 jaar en vrijwillige drukker bij het ISB (Interkerkelijk Stencil Bureau). De drukkerij is gevestigd in een voor vele Ouderkerkers  wellicht bekend gebouw; het Gezellenhuis. Een monumentaal pand gelegen aan Ronde Hoep Oost.

Herman drukt en kopieert voor kerken en verenigingen.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
Ik wilde nog graag iets betekenen voor de maatschappij. Ik vond het leuk om na mijn pensionering iets te gaan doen. In 2005 ben ik al begonnen als vrijwilliger. Ik werd benaderd door de Protestantse kerk, ofwel de Amstelkerk, om te helpen. Ik telde en maakte bundels van de Amstelkerk-boekjes, die maandelijks afgehaald en rondgebracht werden, ook door vrijwilligers.

In 2007 ben ik bij de drukkerij gekomen. Ik kwam daar destijds te werken met Ton van der Vall en Govert Mansvelder. Ik heb met hen jaren samengewerkt. Na het overlijden van Ton zijn Govert en ik doorgegaan. Govert moest vorig jaar helaas stoppen, vanwege gezondheidsklachten.

Sinds vorig jaar werk ik samen met Herman Stokkel.

We zijn op zoek naar een derde drukker. Want als één van ons er niet is, bijvoorbeeld de ene is op vakantie, en de andere wordt ziek, dan is er niemand om in te springen.

Voor welke organisatie werken jullie precies en wie zijn de klanten?
Het Interkerkelijk Stencil Bureau is een initiatief en een van de oudste activiteiten van de Raad van Kerken. We hebben veel contact met Eugene Brussee, de pastor van de Urbanuskerk en met de liturgiemakers van de Amstelkerk. Wij krijgen de opdrachten van hen via de mail. Maar niet alleen van hen. Wij hebben ook nog andere opdrachtgevers, te weten de Cosmas en Damianuskerk. Dat is de rooms-katholieke kerk in Abcoude. De PKN Abcoude, dat is de dorpskerk daar. En de Nassaukerk in Amsterdam West.

We werken niet voor bedrijven en particulieren. Alleen kerken en verenigingen, zoals Wolfgerus van Aemstel, de vereniging die zich bezighoudt met de geschiedenis van de gemeente Ouder-Amstel.

Wat doet u zoal als drukker?
Ik bedien de kopieermachine. Ik kopieer en print, bestel papier. Dat moet op tijd, want zonder papier kan je niet veel doen. Ik lees de mails. Daarin zitten de bijlagen met de opdrachten en die print ik uit. Ook maken we de liturgieën bij uitvaarten en orde van diensten.

Heeft u in de jaren dat u werkt als drukker veel zien veranderen?
Het is meer geautomatiseerd geworden. Vroeger was het meer handwerk met drie apparaten en nu wordt alles door één apparaat gedaan. Het apparaat heeft veel mogelijkheden. Het print, vergroot en verkleint, kopieert, scant en is tegelijkertijd een vouw- en nietmachine. Het kan in zwart/wit en in kleur. Er blijven wel dingen die je zelf moet doen, zoals de inkt en de nietjes vervangen.

De opdrachten die nu via de mail binnenkomen, werden vroeger aan de deur gebracht of in de brievenbus van het Gezellenhuis gedaan. Ik moest er wel even inkomen met die mails. Ik moest wennen aan het werken met de computer. Maar dat was ook leerzaam.

Wat deed u vroeger als beroep?
Ik was internationaal chauffeur op een tankwagen. Ik vervoerde gevaarlijke stoffen. In 2004 ben ik met pensioen gegaan.  Ik vond het prachtig om de weg op te gaan.

Na mijn pensioen heb ik eerst voor Netwerk, een onderdeel van Post.nl, de weekpost rondgebracht in de buitenwijken van Ouderkerk. Post rondbrengen doe ik overigens ook nog twee keer per jaar voor de Stichting Vrienden van het Pontje en nog een wijk voor Wolfgerus.

Zou je andere mensen aanraden vrijwilligerswerk te gaan doen?
Jazeker, je hebt contact met de mensen. Dat doet een mens goed. Zo hadden we onlangs een borrel en etentje voor de vrijwilligers van Urbanus, op het kerkplein. Dan zie je opeens allerlei mensen die je enigszins kent en denk je ‘Verrek, die doet dus ook vrijwilligerswerk”. Dat is heel leuk. Het was sowieso een erg leuke middag.