Vrijwilligers

EHBO-cursus voor vrijwilligers

Tijdens deze snelcursus leer je de EHBO-handelingen bij de zeven meest voorkomende letsels bij volwassenen. Je leert hoe je een slachtoffer in veiligheid brengt, de toestand beoordeelt en de hulpdiensten alarmeert.
Onder begeleiding van een gecertificeerde Rode Kruis instructeur leer je eerste hulp te verlenen aan een slachtoffer met bewusteloosheid (exclusief reanimatie/AED), bloedingen, botbreuken, brandwonden, huidwonden, verslikking en vergiftiging. 
Na de cursus ontvang je een certificaat van deelname.
Bij deze cursus leer je géén reanimatie. Daarvoor bieden we op een ander moment een aparte cursus aan.

Wanneer: nog niet bekend
Waar: Dienstencentrum of Dorpshuis
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur dan alvast een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. Vermeld je naam, woonplaats, telefoonnummer en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Je wordt dan op de hoogte gehouden van toekomstige cursussen. 
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.
 


Omgaan met dementie

In je vrijwilligerswerk kun je in contact komen met dementie. Hoe ga je om met mensen met dementie? Tijdens deze training ervaar je zelf dementie door middel van een virtual reality bril. Je leert dementie herkennen en je leert over veelvoorkomend gedrag en symptomen. Daarnaast krijg je praktische tips over communicatie met iemand met dementie.
Een aanrader voor iedereen die als vrijwilliger met ouderen werkt!

Doel en inhoud
Tijdens deze interactieve voorlichting over dementie doe je een virtual reality-ervaring op met de Dementiebril (Into d’mentia). Ervaar de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren. Door zelf even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. De 360 graden simulatiefilm die je ziet door de virtual reality-bril, laat je in de huid kruipen van iemand met dementie. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. De kennis die je opdoet, helpt je om je beter te kunnen inleven. En te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het makkelijker om met moeilijke situaties om te gaan. 

Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • informatie over het leven met dementie
  • verschillende vormen van dementie,
  • veel voorkomend gedrag en symptomen.
  • communiceren met iemand met dementie.

Deze cursus wordt gegeven door de professionals van mantelzorgorganisatie Markant.

Wanneer: Deze training wordt op drie data gegeven. De training duurt één dagdeel. 

  • donderdag 8 juni 2023 van 13.00-15.30 uur (inloop vanaf 12.45 uur)
  • dinsdag 13 juni 2023 van 19.00-21.30 uur (inloop vanaf 18.45 uur)
  • donderdag 22 juni 2023 van 10.00-12.30 uur (inloop vanaf 9.45 uur).

Waar: Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht (zaal 1).
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. Vermeld op welke datum je mee wilt doen en vermeld je naam, woonplaats, telefoonnummer en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet.
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.
 


Reanimatie voor vrijwilligers

Driehonderd mensen krijgen per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis om. De meeste hartstilstanden vinden in en rondom huis plaats. De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de overlevingskans. Leer daarom reanimeren en de AED bedienen.

Wanneer: nog niet bekend
Waar: nog niet bekend
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur alvast een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. We informeren je dan als er een nieuwe datum bekend is. Vermeld je naam, woonplaats en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet.