Vrijwilligers

Reanimatie voor vrijwilligers

Driehonderd mensen per week krijgen een hartstilstand: op hun werk, op de sportclub, op straat of thuis. De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de overlevingskans. Leer daarom reanimeren en de AED bedienen.

In juni 2024 bieden we een startcursus aan van twee avonden.

Een herhalingscursus volgt op een later moment. Houd deze website in de gaten. 

Wanneer: woensdag 5 en 12 juni 2024, 19.30-21.30 uur. Je moet beide avonden aanwezig zijn. Update: deze cursus is vol! Je kunt je nog aanmelden, dan kom je op de wachtlijst. 
Waar: Coherente, D. van Haarlemstraat 3, Ouderkerk
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: Wil je meedoen? Meld je aan door een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl te sturen. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. 
Let op: Coherente biedt cursussen voor vrijwilligers kosteloos aan. Om dat te kunnen blijven doen, vragen we je om je agenda ook echt vrij te houden op de genoemde data.
Vol? er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.


Training voor taalcoaches: Spreekvaardigheid en feedback

Hoe laat je je taaldeelnemer nog meer spreken? En welke spreek-tips geef je je deelnemer? Tijdens deze avond gaan we aan de slag met ideeën voor nieuwe, activerende werkvormen voor je (taal)ontmoetingen. Je leert hoe je je deelnemers zoveel mogelijk laat spreken en welk materiaal je hierbij kunt inzetten.  

Wanneer: dinsdag 21 mei, 19.15-22.00 uur. 
Waar: Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht
Voor wie: taalvrijwilligers in Ouder-Amstel. Begeleid je een anderstalige, maar sta je nog niet ingeschreven bij Coherente? Neem dan contact op!
Kosten: geen
Aanmelden: Wil je meedoen? Meld je aan door een e-mail naar w.dikkers [at] coherente.nl te sturen. 
Let op: Coherente biedt cursussen voor vrijwilligers kosteloos aan. Om dat te kunnen blijven doen, vragen we je om je agenda ook echt vrij te houden op de genoemde datum.


Training fysiek begeleiden van ouderen voor vrijwilligers en mantelzorgers

Bij vrijwilligerswerk of mantelzorg komt vaak een stukje fysieke begeleiding kijken. Helpen opstaan, uit de auto komen of over straat lopen. Dit kan voor beiden best lastig zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. De training 'Fysiek begeleiden van ouderen' is een interactieve training met als doel: het zo goed mogelijk kunnen begeleiden van ouderen die verminderd mobiel zijn.

Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van voorbeelden uit de praktijk zoals onder andere in en uit de auto stappen en lopen op straat met en zonder loophulpmiddel. De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut van Paramedisch Centrum Duivendrecht met veel ervaring in de ouderenzorg. 

Wanneer/waar: nog niet bekend.
Voor wie: vrijwilligers en mantelzorgers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur dan alvast een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Je wordt dan op de hoogte gehouden van toekomstige cursussen. 
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.


Conflictvaardigheden voor vrijwilligers

De training Conflictvaardigheden geeft antwoord op de vragen:

  • Wat is de kern van een conflict en waar ligt de ruimte?
  • Hoe hou je regie in een gesprek waarin je bemiddelt tussen 2 mensen die ruzie hebben?
  • Hoe ga je om met mensen met heftige emoties en hoe sluit je aan op hun breinniveau?
  • Hoe kan je grenzen stellen en de-escaleren?

Deze training wordt gegeven door Cathelijne Nijenhuis. Zij is trainer en MfN-(groeps)mediator.

Wanneer/waar: nog niet bekend.
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur dan alvast een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Je wordt dan op de hoogte gehouden van toekomstige cursussen. 
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.


EHBO-cursus voor vrijwilligers

Tijdens deze snelcursus leer je de EHBO-handelingen bij de zeven meest voorkomende letsels bij volwassenen. Je leert hoe je een slachtoffer in veiligheid brengt, de toestand beoordeelt en de hulpdiensten alarmeert.
Onder begeleiding van een gecertificeerde Rode Kruis instructeur leer je eerste hulp te verlenen aan een slachtoffer met bewusteloosheid (exclusief reanimatie/AED), bloedingen, botbreuken, brandwonden, huidwonden, verslikking en vergiftiging. 
Na de cursus ontvang je een certificaat van deelname.
Bij deze cursus leer je géén reanimatie. Daarvoor bieden we op een ander moment een aparte cursus aan.

Wanneer: nog niet bekend
Waar: Dienstencentrum of Dorpshuis
Voor wie: vrijwilligers in Ouder-Amstel
Kosten: geen
Aanmelden: heb je interesse in de cursus? Stuur dan alvast een e-mail naar e.tetenburg [at] coherente.nl. Vermeld je naam, adres, telefoonnummer en de vereniging of organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet. Je wordt dan op de hoogte gehouden van toekomstige cursussen. 
Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Is de cursus vol? Dan wordt jouw naam in overleg op een lijst voor toekomstige cursussen geplaatst.