Exposities

EXPOSITIES

Het Dorpshuis in Duivendrecht biedt goede mogelijkheden voor het exposeren van kunstwerken. In september/november 2015, direct na de opening van het Dorpshuis, is de spits afgebeten door de inmiddels overleden Duivendrechtse aquarellist Ton Albers met aquarellen van Duivendrecht. Sindsdien hebben vele kunstenaars uit Ouder-Amstel en omgeving hun werk getoond. Kijk in het menu links voor de tentoonstellingen in de afgelopen jaren.

Expositie “Tussenstand, verhalend tekenwerk” van Marjolein Hoogerwaard

Marjolein (64jr) heeft haar liefde en talent voor het tekenen ongeveer tien jaar geleden ontdekt. Daarna is ze niet meer gestopt met tekenen.

Marjolein mist vanaf haar geboorte één onderbeen en twee vingers aan haar linkerhand (nota bene haar tekenhand). Naarmate ze ouder wordt, krijgt ze steeds meer lichamelijke klachten en wordt rond haar vijftigste afgekeurd voor haar werk. Tot dan werkte zij ruim twintig jaar in diverse functies in de non-profit sector. Ze komt thuis te zitten en ja wat moet je dan? Haar dochter herinnert haar eraan dat ze vroeger toch altijd graag tekende? En zo geschiedde. Marjolein gaat verschillende cursussen en opleidingen volgen en zeker niet bij de minsten. Denk aan Illustratie en striptekenen bij Merel Barends en vrij tekenen en schilderen bij Paul Nassenstein.

Marjolein werkt met diverse materialen en technieken en haar werk zit tussen abstract en figuratief in. Het liefst wil ze materialen combineren die niet voor de hand liggen zoals krijt en inkt. Een worsteling die Marjolein graag aangaat en wat deels symbool staat voor de constante strijd met haar eigen lichamelijke handicap.

Deze kunstenaar maakt veelal driewerken en vertelt graag een verhaal met haar werk. In deze expositie “Tussenstand” zie je onder andere het drieluik “Another World 1-2-3”. Daarin probeert Marjolein te laten zien dat we naar een andere (lees: slechte) wereld toegaan als we doorgaan zoals we nu bezig zijn. Een andere tekening heet “Conjunction”, en refereert naar een waarheidsgetrouw fenomeen: de kus tussen Jupiter en Venus. Het moment wanneer de twee planeten elkaar bijna aanraken.  Maar er kan ook zomaar een tekening tussen hangen die verwijst  aan de oorlogen  van vandaag.

De afgelopen jaren heeft Marjolein geïllustreerd voor organisaties als Ombudsman Metropool Amsterdam, de Regenbooggroep en Emile Thuiszorg. Ook tekent ze graag in opdracht van particulieren. Daarnaast geeft ze alweer twee jaar tekenles in haar atelierwoning. Haar grote droom is om een graphic novel  te maken over haar alter ego “One Leg Girl”.

De expositie “Tussenstand, verhalend tekenwerk” start op 5 maart en is tot 21 april te bezichtigen in het Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. De openingstijden van het Dorpshuis zijn van dinsdag tot donderdag van 10.00  tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00  tot 14:00 uur. Voor meer informatie: www.maroleinhoogerwaard.com  Of volg haar op Instagram: marjolein_tekenaar_illustrator

 

Wilt u exposeren, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Annemarie Bouwman, Coherente, telefoon 020 699 31 64 of met Sonja Jansen, tel. 06 28825785


Eerder te bezichtigen:

Expositie van Bert Grotjohann en een hommage aan Ton Albers 

Glaskunstenaar, beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus Bert Grotjohann (84 jaar) is van vele markten thuis. Hij volgde zijn grafische opleiding aan het Instituut van Kunstnijverheid (tegenwoordig Rietveld Academie). En kreeg schilderles van Gerrit van ’t Net bij wie hij onder meer veel van het kleurenpalet op stak. 
Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar die in de jaren ’70 - ’80 omvangrijke monumentale opdrachten uitvoerde. Hij paste de glas-in-loodtechniek op vernieuwende wijze toe in gebouwen en kerken in Nederland.
Het werk van Bert Grotjohann kenmerkt zich door een eigenzinnige vormtaal, en een kleurrijk beeldend vermogen. Hij laat zich niet vangen in een stijl of richting, maar laat zich leiden: nu eens door spontane actie waarbij vrije associatie hoofdzaak is, dan weer gaat hij over tot een minutieuze uitwerking van figuratieve details, waarbij de oude schildertechnieken gerespecteerd worden.
Zijn schilderen en experimenteren met glas gaat onverminderd door. Hij werkt nog steeds, veelal in opdracht, in zijn atelier aan de Binnenkade in Amsterdam.
Bert Grotjohann was 50 jaar lang een trouwe vriend en collega van Ton Albers, een van de bekendste Nederlandse aquarellisten en inwoner van Duivendrecht. Toen Ton in december 2017 op 94-jarige overleed, heeft Bert een aantal van zijn aquarellen geërfd. Hij wil nu,  6 jaar later, graag een hommage brengen aan zijn vriend met een expositie van het nagelaten werk dat voornamelijk bestaat uit aquarellen. De tekeningen en litho’s heeft Bert geschonken aan Stichting Erfgoed Amstelland. Ook zal Bert zijn eigen aquarellen en tekeningen in kleurpotlood tentoonstellen. 

Expositie “van eierschalen tot Vermeer” van Bart Feenstra

Bart Feenstra (75 jaar) is geboren in Amsterdam en een creatieve duizendpoot. Na een veelzijdige carrière in de verzekeringsbranche, in de metaal en vervolgens in de grafische industrie kwam Bart in 2003 op een gegeven moment werkloos thuis te zitten. Zijn vrouw gaf hem een cursus tekenen cadeau en daar is de liefde voor het schilderen ontstaan. Hij werd naar eigen zeggen ‘geraakt’.

Zijn expositie “Van eierschalen tot Vermeer” gaat vooral om de schoonheid van de realiteit waarin we leven. Voor Bart altijd inspirerend en mooi om momenten daarvan vast te leggen. En hij wordt door zoveel geïnspireerd dat hij er nog niet aan toe is om zich te specialiseren in een bepaalde richting. Naast het schilderen van stillevens en portretten, is Bart ook enorm fan van het werk van Vermeer.

Expositie “Sounds of Nature” 

Hay Beurskens (69jr) is zijn hele leven slagwerker geweest en heeft een carrière van ruim 50 jaar achter zich liggen waarvan hij ruim 46 jaar in het Amsterdamse concertgebouw speelde. Al vanaf zijn jeugd schildert hij, en in de loop van de jaren is het idee om zijn expressie vanuit zijn muzikale achtergrond te vertalen op het witte doek steeds sterker naar voren gekomen. Voor deze expositie “Sound of Nature” is Hay op zoek gegaan naar fenomenen binnen de natuur waar geluid uit voortvloeit. Denk aan de beweging van bomen of het geluid van golven. Maar de sound of nature zit ook in onszelf. Luister bijvoorbeeld naar je eigen hartslag. Hay gebruikt het voorbeeld van een dansende vrouw met viool. “Dansen wekt een bepaald gevoel op van vreugde en laat mensen lachen. In een ander doek wordt verdriet op een bepaalde manier tot uiting gebracht.” Hay hoopt met deze expositie dat de kijker zich laat onderdompelen in de mooie en bijzondere kleuren (lees geluiden) die de natuur ons te bieden heeft. “Ik wil dat mensen even stilstaan bij hun eigen beleving van de natuur en dat ze hun verbeelding aanzetten en daarbij hoop ik dat men tijdens het bezichtigen van de expositie de muziek, die voor mij zo'n belangrijke rol heeft gespeeld, kan voelen.”

 

Gelaagdheid, een expositie van Jaap Burger in Dorpshuis Duivendrecht

Jaap Burger (73 jaar) is geboren in Hoorn (NH) en in 1981 afgestudeerd aan de Rietveldacademie, afdeling schilderen.

In zijn atelier in de Pijp in Amsterdam is Jaap sinds zijn afstuderen bezig met beeldhouwen en schilderen. Op deze expositie toont hij zijn meest recente olieverfschilderijen. Hij omschrijft zijn stijl als abstract. In zijn schilderijen speelt de studie van kleur een grote rol. Voor zijn inspiratie gaat Jaap graag naar musea. Hij woont vlakbij het Rijksmuseum en hij raakte gefascineerd door de Middeleeuwse schilderijen. Niet alleen zijn de kleuren nog erg mooi, elk schilderij bevat ook een verhaal. Meestal vindt er iets duidelijk plaats op de voorgrond, maar kijk je verder dan gebeurt er nog van alles op de achtergrond: een rivier, wat koeien, en heel in de verte zie je op het doek wat kinderen spelen bij een kerkje. De kunstenaar wil eigenlijk dat de blik van de toeschouwer steeds dieper in het schilderij getrokken wordt. En dat is wat Jaap ook probeert met zijn schilderijen: die gelaagdheid blootleggen maar dan door gebruik te maken van abstracte imaginaire vormen en kleuren. Dit hele concept heeft Jaap doorgevoerd in de schilderijen die hij exposeert in het Dorpshuis in Duivendrecht.

Voor meer informatie over Jaap en zijn schilderijen kunt u terecht op de website www.kunstvanburger.nl

 

Vera Keizers - Plastic Paradox

Fotografe Vera Keizers probeert met haar foto’s het gebruik van plastic en andere cosmetische producten een halt toe te roepen.  Ze wil mensen bewust maken van het gegeven “houdbaarheid” en de gevolgen van hoe we daar mee omgaan. En dat levert fascinerende beelden op.

Haar hele leven is fotografie al een hobby van Vera. Als jong meisje was ze vaak in de weer met het analoge fototoestel van haar vader. De charme van fotograferen op film vond ze magisch. 10 jaar geleden is Vera begonnen met het volgen van fotografieworkshops om vervolgens naar de fotoacademie te gaan. Daar is ze naar eigen zeggen pas echt gaan fotograferen. “Ik heb daar met name geleerd hoe je met foto’s niet alleen een mooi moment kan vastleggen maar ook echt een boodschap mee kan geven.”

Met deze expositie “Plastic paradox” wil Vera het thema houdbaarheid onder de aandacht brengen en een stukje bewustwording creëren. “Zoveel jaar geleden hebben we bedacht dat we plastic gaan gebruiken om onze levensmiddelen langer houdbaar te houden. Maar deze uitvinding is nu eigenlijk de nekslag voor onze natuur. En oh wat willen we allemaal graag eeuwig jong blijven. We schaffen allerlei cosmetische producten aan om maar die dreigende veroudering tegen te gaan. Maar uiteindelijk zijn veel van die poedertjes en zalfjes zeer belastend voor onze aardbol. In haar foto’s wil Vera de natuur met onverwoestbare materialen vastleggen om zo de paradox nog zichtbaarder te maken. Daarnaast bewerkt ze de foto’s op een zodanige manier dat er bijna een grimmige sfeer ontstaat en de boodschap nog sterker overkomt namelijk “Plastic is not so fantastic!”

Naast het exposeren van foto’s, verzorgt Vera voor het STRRN-magazine een groot deel van de portret- en foodfotografie. Daarnaast heeft Vera veel ervaring in het maken van foto’s voor bedrijfswebsites of andere commerciële doeleinden zoals productfotografie.

De expositie “Plastic Paradox” is tot en met maandag 27 maart te zien in het dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. De foto’s kunt u bezichtigen tijdens de openingstijden van het Dorpshuis: Dinsdag tot donderdag van 10.00 - 21.00 uur en zaterdag van 10.00 -14:00. Meer informatie kunt u vinden op www.coherente.nl

 

Herinneringen - Hari BeganovicHari Beganovic (57jr) woont al sinds 1995 in Ouderkerk aan de Amstel. Als slachtoffer van de Balkanoorlog is het hem gelukt doordenderende traumatische ervaringen te verwerken en te transformeren tot prachtige schilderijen. “Kunst biedt een uitlaatklep als woorden tekort schieten. Als ik schilder, creëert het een veilige ruimte voor mij om pijnlijke gevoelens uit mijn verleden te uiten”, aldus Hari. Hari schildert vooral herinneringen aan zijn vaderland. “Ik probeer die moeilijke tijdens de oorlog te verbeelden en vast te leggen op het witte doek.” Wat Hari met name uit die tijd is bijgebleven, is de ongelofelijke overlevingskracht die hij om hem heen zag. “Er was op een gegeven moment niets meer. Geen olie, geen elektra, geen benzine,… Je merkte hoe we terugvielen op de ouderwetse manier van leven en werken. Paarden werden weer massaal ingezet. Om het land te bewerken, om jezelf te vervoeren.” Hari vond dit fascinerend om te zien en laat in deze expositie dan ook met name paarden terugkomen in zijn schilderijen. Edele dieren die symbool staan voor kracht!

Expressie van vrijheid - expositie van hout, brons, papier tot digitale kunst. In tegenstelling tot normale tentoonstellingen gaat het er bij deze expositie juist om dat er GEEN thema is. In deze expositie hebben de kunstenaars van de St. Lucasverening getoond hoe zij vrijheid zien en . En niet alleen de kunstenaar krijgt als het ware carte blanche. De toeschouwer mag er dan ook van vinden wat hij wil!In het dorpshuis worden met name schilderijen getoond. Denk hierbij aan grafisch werk van Renée Blom, zeefdruk- hout- en papierkunst van onder andere Jan van Dijk. Daarnaast nog een aantal werken van fotografen zoals Nynke Vissia . Bij haar ligt de nadruk op spelen met kaders. Door een onverwachte camerahoek of compositie, ziet de beschouwer niet meer (meteen) wat hij ziet. Deze expositie “Expressie van vrijheid” laat kunst in al haar facetten zien. 

Licht, ruimte en Fantasie allemaal gevangen in één schilderij

Magda Wieclawska is geboren in Polen en woont sinds 1986 in Nederland. De schilderijen van Magda zijn een uiting van hoe zij de wereld ziet. “Ik kan niet onverschillig zijn over wat er in de wereld gebeurt. Dat gaat me aan het hart en dat wil ik graag vastleggen op het witte doek. Van alles wat mooi tot alles wat lelijk en vreselijk is. Ik vind dat ook een taak van de kunstenaar. Je moet niet onverschillig zijn.“ 

Om al het lief en leed in de wereld vast te leggen op het witte doek gebruikt Magda verschillende materialen en technieken. Van acryl, inkt tot pastel. “Ik ben van mening dat elk onderwerp een andere benadering en techniek verreist en daarom streef ik niet naar een uniforme stijl . Wat voor mij het belangrijkst is, is de betrokkenheid bij wat ik creëer. Net als elke kunstenaar maak ik diverse periodes mee: van de uitdaging van pure realisme ga ik impressionistisch aan het werk om vervolgens, expressieve en abstracte schilderijen te maken. Het is de uitdaging en de passie die de drijfveren zijn.”

“Paletknife Paintings”

Frank Herzberg (43 jaar), geboren in Leidschendam is een creatieve duizendpoot. Hij houdt zich bezig met muziek, en sinds eind 2019, op de vooravond van corona, heeft Frank zich volledig gestort op het schilderen. Vaak landschappen en portretten. Niet zozeer waarheidsgetrouw, want Frank laat zich graag leiden door zijn verbeelding. Zijn schilderijen schuren tegen het expressionisme aan. Zijn bui bepaalt welke kleur er gebruikt wordt. Het liefst gebruikt hij felle kleuren maar als hij probeert een meer natuurgetrouw schilderij te maken wil het weleens gebeuren dat een schilderij wat grauw uitvalt. Maar hij probeert er wel voor te waken dat een schilderij te grijs wordt want hij wil met name dat mensen blij worden van zijn werken.

Eén schilderij dat hem altijd blij maakt zijn de zonnebloemen.  Niet die van de beroemde schilder van Gogh maar “de Zonnebloemen” van zijn eigen hand. “Op dat moment voelde ik me compleet vrij en ik ga dan ook helemaal los. Ik zat boordevol energie en ik vind dat je dat terugziet op het doek.”

De Vierde Cultuurprijs

Het Cultuurplatform Ouder-Amstel organiseerde voor de vierde keer de uitreiking van de Cultuurprijs. het thema was: daar zit muziek in. Veel (amateur)kunstenaars hebben hun werk ingeleverd. Op vrijdag 20 mei 2022 is de winnaar bekend gemaakt.  Inge Wiedijk  was de gelukkige winnaar met haar foto van oude piano in een verlaten fabriekshal. Zij ontvangt een geldbedrag van 500 euro en het werk krijgt een prominente plek in het gemeentehuis in Ouderkerk.

Expositie Kunst die je vrolijk maakt- Wies Israëls

Wies woont op de boerenbuiten en die omgeving geeft haar inspiratie. Thema’s als natuur en het landleven staan regelmatig centraal in haar werken. Niets geen ingewikkelde kunst, of met een diepere betekenis. De schilderijen zijn gemaakt volgens het ‘What you see, is what you get’- principe. Een schaap grazend in de wei, fruit, bloemen die uitkomen in de lente, een stilleven van eten,… Alle dagelijkse dingen uit ons leven probeert Wies op het doek vast te leggen.

Wies heeft een atelier aan huis waar ze zo’n beetje elke dag te vinden is. Ze werkt het liefst met acrylverf. “Ik ben een ongeduldig type, dus ik heb echt niet het geduld om te wachten tot de verf droog is.” Is ze niet tevreden? Dan schildert ze er toch lekker weer overheen, totdat ze wel tevreden is. Haar stijl is wat ze zeggen vlot en snel geschilderd, maar met oog voor details. Daarnaast gebruikt ze graag vrolijke kleuren, een afspiegeling van haar levendige persoonlijkheid! Wies schildert niet alleen op canvas. Soms gaat ze in de kringloopwinkel op zoek naar een oud dienblad of wijnkistje. Dan geeft ze deze voorwerpen met haar schilderkunst een tweede leven. Op deze manier doet ze mee aan de trend van duurzaamheid en hergebruik.

 

Expositie "Natuurlijk wonderbaarlijk- wonderbaarlijk natuurlijk" - Esther Spielmann 

“Natuurlijk wonderbaarlijk - wonderbaarlijk natuurlijk” zou Esther Spielmann deze expositie willen noemen. Wat je hier ziet zijn werken geïnspireerd op de natuur. Maar Esther heeft de natuur niet nagebootst want die is al volmaakt. Ze giet haar in een nieuw jasje en voegt er een scheut fantasie aan toe. Als ecoloog ziet ze in de kleinste organismen de mooiste vormen en structuren. Dat gevoel van schoonheid dat ze erin ziet, drukt ze uit in wonderbaarlijke vilten kunstwerken.

Handgemaakt vilt is puur natuur want het is gemaakt van schapenwol. Met water, zeep en (vrouwen)power wrijft en kneedt ze de wol tot een doek of een sculptuur. Esther voegt er andere natuurlijke materialen aan toe zoals schelpen, hout of plantenvezels. Soms gebruikt ze ook gerecycled textiel in combinatie met wol. Dan noem je het nunovilt. De effecten die dat geeft zijn organisch en vloeiend.  

Liefst gebruikt Esther wol van lokale schapen. Dus ze kijkt bij het fietsen altijd om zich heen of ze een interessant beest ziet staan. Er zijn zo veel rassen die allemaal wol leveren met unieke eigenschappen: korte en lange haren, krullerig of glad, stug of zacht. Daar kan ze eindeloos mee experimenteren.

Op foto’s komen vilten kunstwerken nooit goed tot zijn recht omdat de structuur moeilijk te vangen is op beeld. Kom dus vooral dichtbij kijken in het Dorpshuis en laat je betoveren.

De expositie “Natuurlijk wonderbaarlijk - wonderbaarlijk natuurlijk” is van 7 januari tot en met 3 maart 2022 te zien in het Dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. De expositie is te bewonderen tijdens openingstijden van maandag tot en met donderdag van 10.00 – 21.00 uur. En zaterdag van 10.00 -16.00 uur

 

Expositie Stad en Strand van Gerrit Faber https://www.gerritfaberart.nl

De kunstenaar Gerrit Faber is ook de econoom Gerrit Faber. Als econoom aan de Universiteit Utrecht was hij sterk gericht op de ontwikkelingen in de maatschappij. Maar als kind al tekende hij graag en naast zijn studie en werk als econoom bleef hij als hobby tekenen en schilderen. Inmiddels is Gerrit Faber 71 jaar, gepensioneerd en heeft dan ook zeeën van tijd om het schilderen weer meer op te pakken. Gerrit haalt met name inspiratie uit zijn geliefde woonplaats Amsterdam en het strand. “Ik heb echt een voorliefde voor de Waddeneilanden. Ik vind het heerlijk om te wandelen langs stranden die zo onmetelijk breed en verlaten zijn. Je komt het niet vaak meer tegen in Nederland dat je tot aan de horizon geen mensen ziet.” Die weidsheid probeert Gerrit graag vast te leggen.

Maar naast die rust en eenzaamheid, houdt Gerrit ook echt van het drukke Amsterdam. Hij probeert die “pittoreske plekken” van Amsterdam te omzeilen, want hij wil liever het gewone dagelijkse leven vastleggen. “Het gaat mij er vooral om dat je de sfeer probeert vast te leggen, de stad in beweging als het ware.”

Expositie Peu de tout van Frans van Vuuren www.fransvanvuuren.nl

Frans is een geboren en getogen Amsterdammer (1950) en was vóór zijn pensionering werkzaam als directeur van een basisschool en de laatste vijf jaar was hij docent beeldende vorming. Al op jonge leeftijd legde hij met een eenvoudig fototoestel van alles vast. Vooral de natuur inspireerde hem daarbij. Frans is autodidact en werkt voornamelijk met acrylverf.

“Vorm en Kleur” in alle eenvoud, dáár gaat het om!!  Nog regelmatig ontdekt Frans “nieuwe” schilders die hem kunnen inspireren. Een voorbeeld daarvan is de Duitse Schilder Werner Berg, die in schilderijen en houtsnedes  het boerenleven in Karinthië op een prachtige manier heeft vastgelegd.  Zo heeft Frans een aantal van diens houtsnedes (zwart/wit) naar eigen interpretatie juist in kleur op doek gezet.

expositie ‘Rood-Zwart-Wit’ van Carla de Rooij  http://carladerooij-art.jouwweb.nl/

Carla haalt haar inspiratie uit maatschappelijke problemen of situaties die ze zelf meemaakt. Zo is haar schilderij de “Bootvluchtelingen” gebaseerd op de bootvluchtelingen op Lampedusa. Te zien is een vrouw op een paard, die haar hoofd heeft afgewend van een leeg bootje, alsof ze de ellende niet wil zien. Het paard daarentegen draait wel zijn hoofd om. Aan ons de vraag : “Wie is het meest menselijk, de mens of toch het dier?” Daarnaast hangt ‘Gevangen in een gouden kooi’. De vrouw staat met haar rug in de hoek van een kamer, achter gouden tralies. De ruimte tussen de spijlen is zo groot dat het lijkt alsof ze eruit kan stappen. Dit werk gaat over alle ballen die een vrouw in de lucht moet houden, alle verwachtingen waaraan ze moet voldoen.

Carla’s meest recente werk gaat over de coronacrisis. Op het schilderij “Wie helpt jou als je zorg nodig hebt” staat een oudere man en een zorgrobot tegenover elkaar. Carla vraagt zich dat wel eens af: “zijn er in de toekomst voldoende zorgverleners of wordt hun werk overgenomen door robots? Dat is iets wat me zorgen baart.“

Expositie Becoming Me (www.projectbecomingme.nl)

Vanaf 18 augustus t/m 30 november 2020 exposeerden schilder SAM Bult en fotograaf Inge Wiedijk in het Dorpshuis Duivendrecht. De kracht en de kwetsbaarheid van jongeren, dat is wat SAM Bult en Inge Wiedijk proberen te raken in ‘Becoming Me’. Alle geportretteerde jongeren behoren tot generatie Z en zitten midden in hun vormende jaren. De expositie Becoming Me neemt je mee in die zoektocht van jongeren om zichzelf te worden.

Inge Wiedijk (www.ingewiedijk.nl) is als fotograaf voor een groot deel gevormd op de fotovakschool (2008). Haar werk bestaat uit concert-, sport, reis- en architectuurfotografie. Met het project ‘Becoming Me’ fotografeert zij jongeren en laat hun kracht én kwetsbaarheid zien. Haar kleurrijke, gelaagde portretten verbeelden de complexiteit van het volwassen worden en laten de jongeren zowel als individu als in hun relatie met leeftijdgenoten zien. Het samenspel van kleuren, structuren en portretten zet de kijker tot nadenken aan: Wat is de betekenis van jezelf worden?

De basis van het werk van SAM Bult (www.sambult.nl) ligt in het grafische realisme. Ze is bekend door haar schilderijen van monumentale objecten zoals de kroonluchters. Deze combineren een gevoel van verleden met non-figuratieve kunst. In het project 'Becoming Me' is SAM Bult de uitdaging met zichzelf aangegaan. Ze observeerde jongeren, sprak met ze en ging ze schilderen. Niet zoals ze zijn, maar zoals ze gezien willen worden. Haar inspiratie spiegelt zij aan historische portretten uit het eind 19e/begin 20ste eeuw. SAM Bult gebruikt in dit project irreële kleuren en flirt met het expressionisme. Dit alles wordt getoond op grote doeken.

Met de foto’s en schilderijen geven SAM Bult en Inge Wiedijk hun eigen interpretatie van dit onderwerp en proberen je op een andere manier naar het onderwerp te laten kijken. De schilderijen en foto’s worden aangevuld met teksten van Ingrid Haan die zijn gebaseerd op gesprekken die Ingrid Haan met de geportretteerde jongeren heeft gevoerd.

Vanwege het coronavirus is het Dorpshuis helaas beperkt open. Daarom boden SAM Bult en Inge Wiedijk de gelegenheid om op afspraak een persoonlijke rondleiding te krijgen. Kijk op de website www.becomingme.nl voor meer informatie.

 

Rasim Huseynov exposeert in Dorpshuis

In het teken van de Internationale Vrouwendag 8 maart exposeerde  Rasim Huseynov  in het Dorpshuis in Duivendrecht.  Huseynov (1964, Azerbeidjan) voltooide zijn studie op het Azim Azim – Zade’s Art Colege in 1984 en op de  Mirzaaga Aliev’s Art University. Sinds 1988 heeft hij meer dan 100 exposities op zijn naam staan.

Huseynov bouwt zijn schilderijen op met een basis van filigrein, een donkergroene kleur. Deze achtergrond geeft het water weer, dat in de meeste van zijn werken het belangrijkste element is.  Huseynov maakt ingetogen symbolisch werk. De gedetailleerde schilderijen lijken qua sfeer op religieuze iconen, maar de symboliek is zeer persoonlijk. De vrouw, de moeder is het symbool van kracht voor wie hij in zijn schilderijen veel respect betoont. De kinderen zijn de engelen. Het werk van Huseynov is emotioneel, maar op een meer ingetogen manier.

In 2000 verhuisde Huseynov met zijn vrouw die ook kunstenaar van beroep is, naar Nederland waar hij sinds 2008 doceert aan de Creatief-Technische Opleiding Sint Lucas in Boxtel.  Huseynov exposeert regelmatig in de ambassade van Azerbeidzjan te Den Haag.

De expositie werd op zondagmiddag 8 maart 2020 officieel geopend door Axel Boomgaars om 13.00 uur in het Dorpshuis Duivendrecht.

 

Selectie overzichtstentoonstelling Ton Albers 

Tot 3 maart 2020 was in het Dorpshuis in Duivendrecht nog een kleine selectie te zien van de overzichtstentoonstelling van werken van Ton Albers, meester van de aquarel.

De expositie met de werken van Ton Albers is grotendeels afgesloten. Het was een succes. Uit het hele land kwamen bewonderaars. Om degenen die de tentoonstelling niet of niet alles konden zien nog een kans te geven ging de expositie in het Dorpshuis in Duivendrecht nog een maand door. Er is een kleine selectie van de werken.

Vanwege de grote belangstelling gaat de organiserende werkgroep verder om het werk van Ton Albers onder de aandacht te houden. Degene die dat graag wil blijven volgen, kan zich aanmelden op expositie@cultuurplatformouder-amstel.nl

Postume overzichtsexpositie: een eerbetoon aan Ton Albers

Ton Albers  1923, geboren in Amsterdam en 22 december 2017 overleden in Duivendrecht, is een van bekendste aquarellisten van deze tijd en één van de belangrijkste kunstenaars in de gemeente Ouder-Amstel. Albers kreeg grote bekendheid met zijn aquarel techniek en maakte aquarellen, tekeningen en litho’s met een scala aan onderwerpen van bloemstilleven’s, stadsgezichten, ballettaferelen, portretten en landschappen. Het zijn prachtige voorbeelden van Hollands impressionisme, verwant aan de Haagse School. Menig inwoner van Ouder-Amstel is in het bezit van één van zijn aquarellen of litho’s. Een groot deel van zijn werken heeft hij nagelaten aan de Stichting Cultureel Erfgoed.

In de afgelopen jaren heeft Ton Albers diverse keren in de gemeente Ouder-Amstel geëxposeerd.  Twee jaar na zijn overlijden werd een deel van zijn oeuvre gedurende de wintermaanden tentoongesteld in de gemeente Ouder-Amstel, verspreid over diverse locaties, te weten Publiekshal gemeentehuis, Dorpshuis Duivendrecht en Museum Amstelland.

 

Amstel Art School - Groepsexpositie
 
Tot december 2019 was in het Dorpshuis in Duivendrecht een zeer gevarieerde expositie te zien van werken van de kunstenaars die schilderlessen volgen bij Noor Geurts. 
 
Noor Geurts is een gevestigd kunstenaar en geeft inmiddels al meer dan 20 jaar les aan een groep bevlogen schilders in Ouderkerk aan de Amstel. De schilders maken gebruik van een eigen atelier in de voormalige brandweerkazerne van Ouderkerk én het atelier aan de Ronde Hoep op de deel van een rustieke boerderij. 
 
In het Dorpshuis in Duivendrecht exposeerden Noor Geurts en haar cursisten samen onder de naam Amstel Art School. De schilders hebben zich ontwikkeld tot kunstenaars met een eigen stijl en thematiek. Het is een leuke en gevarieerde tentoonstelling met landschappelijk, figuratief en abstract werk van Alex de Boer, Inge Kloosterman, Miep Gravendeel, Jouke Bakker, Renee Roth, Dorine Prins en Noor Geurts.
 
Tevens zijn de schilderijen te zien op www.amstelartschool.nl
 

Uit het hart gegrepen - Rieneke Kroese

Rieneke Kroese is autodidact en in haar ontwerpen heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld met gebruik van gemengde technieken.

“Je creativiteit kunnen uiten geeft mij veel geluk en een eurekagevoel. Iets nieuws creëren en mensen inspireren.” Woorden die als een rode draad door haar oeuvre lopen met een duidelijke boodschap aan de maatschappij. De thema’s rondom de omgang met milieu, de vervuiling en het wegwerpgedrag van blikjes, plastic en afval zijn haar grootste inspiratiebron. Haar schilderijen zijn opgebouwd met veel kleur, bijzondere vormen en gebruik van uiteenlopende materialen.

Naast het schilderen is Kroese auteur van meerdere toneelstukken, actief verbonden aan het kostuum- en decorontwerp van toneelvereniging Arti Amsterdam en acteert bij toneelgroep Art. Zij heeft meerdere exposities gehad in o.a. Amsterdam.

Dierportretten - Ton Brosse

Vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus exposeerde de Amsterdamse fotograaf Ton Brosse een aantal van zijn dierportretten in het Dorpshuis in Duivendrecht. Vlinders, apen, tijgers, diverse vogels en allerlei andere dieren. De expositie hangt daar vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus 2019.

De foto’s tonen interessante portretten die verschillen van de meeste foto’s die van dieren genomen worden.

Ton fotografeert al vanaf zijn vijftiende jaar. Eerst met een simpel boxje, later met betere camera’s. Ook met steeds meer mogelijkheden zoals grotere objectieven en later digitale camera’s. Zijn foto-interesses liggen zeer uitgebreid. Van dieren en landschappen tot aan theaterfotografie.

De dierenportretten hebben eerder gehangen in een ziekenhuis en in een aantal zorginstellingen. Bezoekers, patiënten en bewoners die de expositie gezien hebben waren enthousiast over de manier waarop de dieren geportretteerd zijn.

Voor meer foto’s: kijk op de website: fotografietonbrosse.nl

Hollandse landschappen in aquarel - Margo Pasman

Vanaf 2 mei tot en met 2 juli exposeerde aquarelliste Margo Pasman in het Dorpshuis in Duivendrecht. Zij is autodidact en volgde intensieve workshops bij de vooraanstaande Antwerpse kunstenaar Frank Mulder die haar nieuwe perspectieven gaf. “Hij schudde me goed door elkaar, bood aan wat hij aan articiteit in huis had en ik moest er mee doen wat ik kon. Speciaal en essentieel is het jarenlange contact geweest met de nestor van Nederlands aquarelkunst Ton Albers.
Het werk van Pasman ontstaat altijd vanuit een intuïtieve dynamische manier van kleuropzet die uitgroeien tot een coloristisch schouwspel. De stijl varieert van realisme tot abstract. Stuk voor stuk blinken ze uit, niet alleen qua afbeelding, maar ook door hun kleur. Onderwerpen zijn stadsgezichten, landschappen, kerken, bloem(stillevens) golfbanen en dieren. “Ook het afwisselen van groot en klein formaat blijft spannend omdat groot werk hele andere vaardigheden van mij vraagt. Ik houd er van doorwerkt, maar ook spontaan te schilderen”.

Haar werk vindt zijn weg naar zowel particulieren als bedrijven. Pasman werkt vanuit de eigen studio 62 in Zeist en geeft ook aquarellessen.

Voor meer informatie zie www.margopasman.com

Vanessa Rademaker - Overzichtstentoonstelling
 
Vanaf 21 maart tot en met 1 mei 2019 exposeerde Vanessa Rademaker in het Dorpshuis in Duivendrecht. Tijdens deze expositie toont zij haar meest recente werken en krijgt u inzicht in de volle breedte van haar werk en kundigheid. 
Experimenteren met diverse materialen heeft haar voorkeur: Van acryl tot hars en van aquarel naar zelfgemaakte ei-tempera. Haar favoriete onderwerpen zijn dieren, landschappen en mensen.
 
Kennisachtergrond van Rademaker is breed, maar vond zijn oorsprong in werktuigbouwkunde waarbij het technische tekenen en de kennis van materialen en de verwerkingsmethoden een onderdeel was van de studie. Zij ontwikkelde zich als zelfstandig kunstenaar en is gericht lessen gaan volgen bij het Rijksmuseum om zich de technieken in ei-tempera, olieverf en het menselijk lichaam eigen te maken. Bij Marjolein van Doorenmaalen heeft zij dieren, water en lucht gestudeerd en stadsgezichten en portretten bij Edgar Jansen. Tevens heeft zij grondige kennis opgedaan in de kunstgeschiedenis en de marketing rondom kunst bij Krzyzstof Dubrowolski-Onclin.
De laatste tijd werkt zij samen met aquarellist Wijnand Slokker.
Rademaker heeft haar atelier in 't Jagershuis in Amstelveen. Ze geeft daar workshops ei-tempera maken, passepartout snijden en werken met hars. Ze werkt ook in opdracht.
 
Voor meer informatie zie: www.vanver.nu/kunst/portfolio 
 

Foto expositie Hans Keijzer - Landschapsfotografie & Artistieke fotografie 

Vanaf 8 februari tot en met 20 maart 2019 exposeerde creatief hobbyfotograaf Hans Keijzer in het Dorpshuis in Duivendrecht. Dit keer geen expositie met zijn fotowerkgroep Coherente, maar een expositie met alleen zijn eigen fotografische creaties.

De expositie is opgebouwd uit twee delen die bestaan uit artistieke fotografie in kleur en landschapsfoto’s in zwart-wit en duotone.  

Keijzer vertelt met passie over zijn artistieke fotografie: “Door gebruik te maken van de transparantie van glas en een fel gekleurde achtergrond creëer ik mijn eigen kunst. Fotograferen is letterlijk vertaald schrijven met licht.”  Telkens vindt hij een nieuwe manier om tot de meest kleurrijke creaties te komen. De beelden worden tijdens het fotograferen gecreëerd en worden daarna alleen met Adobe Lightroom geoptimaliseerd. De serie glasfoto’s zijn gemaakt door glazen objecten te fotograferen voor een kleurrijke achtergrond. In het glas ontstaan de wonderlijkste kleuren en vertekenende beelden. 

De serie foto’s van het lichtfestival en van de ijsbeelden zijn tot stand gekomen door opnames te maken met een lange belichtingstijd en tijdens de opname in te zoomen.

Bij zijn zwart-wit en duotone landschapsfotografie maakt hij gebruik van de uiterste verschillen tussen zwart en wit. Bij de duotone opnames heeft Keijzer achteraf blauw en bruin toegevoegd. Hij streeft altijd naar de uiterste lichtwaarde, maar ook de tussenliggende grijswaarde moeten goed doortekend blijven. In de gekozen onderwerpen en locaties zoekt hij naar eenvoud in vlakverdeling en lijnenspel. De mens heeft geen- of een ondergeschikte rol.

Meer weten van  de fotografie van Hans Keijzer? Ga naar op www.fotokeij.nl    

Expositie 'Eyes'- Jaap Broersma 

Hoe snel kun je iemand typeren? ‘Meer dan de ogen en de neusbrug heb je niet nodig om iemand te herkennen’, vertelt kunstenaar Jaap Broersma in zijn atelier. ‘Ik vind het fascinerend om te laten zien met hoe weinig informatie je iemand kunt duiden.’ Hij maakt al jaren portretten van alleen de ogen van mensen. Door ze te vergroten – de schilderijen zijn 100 x 40 cm groot – komt alle aandacht te liggen bij de blik. ‘Het veronderstelt een zekere intimiteit, maar goede bekenden herken je ogenblikkelijk aan hun ogen. Het is leuk om de blik van herkenning te zien als mensen hun familie zien op de portretten.

In de ogen komen veel dingen samen; de expressie van een persoon – is iemand boos of blij – maar ook het karakter is goed uit te beelden door alleen de ogen te laten zien. Introvert, uitbundig, zacht of hard, het zijn eigenschappen die terugkomen in de blik van een persoon. Het is niet voor niets dat juist dat gedeelte is geblokt op een politiefoto, als je iemand onherkenbaar wilt maken.’

Ogen schilderen is een precies werk. In een landschappelijk schilderij heb je meer mogelijkheden om de compositie naar je hand te zetten, maar als de ogen net een klein beetje ‘uit het lood’ staan, zie je ineens een ander persoon. ‘Mijn vrijheid zit er bij zo’n schilderij vooral in om een bepaalde blik weer te geven. Ik wil iets van de expressie van een persoon meegeven in het portret’.

Over de kunstenaar

Na een half leven over de wereld te hebben gezworven als diplomaat, bankier en ontwikkelingswerker, kwam Jaap Broersma (1965) in 2009 terug naar Nederland. Hij vond rust achter de schildersezel. Om zijn schildertechnieken te verfijnen voltooide hij in Amsterdam de Wackers Academie voor figuratieve kunst en volgde hij verschillende summerschools bij de Florence Academy of Art. Daarnaast haalde hij zijn master in filosofie bij de Universiteit van Amsterdam om zingeving en levenskunst toe te voegen aan zijn palet.

Hij zoekt zijn onderwerpen dicht bij huis. Portretten van onbekenden of mensen uit de krant, het café op de hoek en een ‘run down’  flat onder een strak blauwe lucht. Broersma zoekt de schoonheid in verval, maar ook het frisse detail in bekende taferelen. Een schilderij wint aan kracht daar waar het schuurt.

www.jaapbroersma.nl

06 45 243 185