Exposities

EXPOSITIES

Het Dorpshuis in Duivendrecht biedt goede mogelijkheden voor het exposeren van kunstwerken. In september/november 2015, direct na de opening van het Dorpshuis, is de spits afgebeten door de inmiddels overleden Duivendrechtse aquarellist Ton Albers met aquarellen van Duivendrecht. Sindsdien hebben vele kunstenaars uit Ouder-Amstel en omgeving hun werk getoond. Kijk in het menu links voor de tentoonstellingen in de afgelopen jaren.

Wilt u exposeren, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Margit Rechtuijt, Coherente, telefoon 020 699 31 64 of met Sonja Jansen, tel. 06 28825785


Nu te bezichtigen:

“Uit het hart gegrepen” - Rieneke Kroese

Vanaf 28 augustus tot 16 oktober is er een nieuwe expositie te bezichtigen in het Dorpshuis in Duivendrecht van de inwoonster Rieneke Kroese.

Kroese is autodidact en in haar ontwerpen heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld met gebruik van gemengde technieken.

“Je creativiteit kunnen uiten geeft mij veel geluk en een eurekagevoel. Iets nieuws creëren en mensen inspireren.” Woorden die als een rode draad door haar oeuvre lopen met een duidelijke boodschap aan de maatschappij. De thema’s rondom de omgang met milieu, de vervuiling en het wegwerpgedrag van blikjes, plastic en afval zijn haar grootste inspiratiebron. Haar schilderijen zijn opgebouwd met veel kleur, bijzondere vormen en gebruik van uiteenlopende materialen.

Een van haar geliefde onderwerpen zijn koeien, de schilderijen zijn opgebouwd uit uitgescheurde en samengevoegde krantenteksten, kunststofverpakkingen en acrylverf.

De gehele tentoonstelling is door Kroese met zorg samengesteld.

Een reusachtige en bijzondere vogel met uitgescheurde plaatjes, glaskraaltjes en acrylverf is het middelpunt van de expositie: de Gierlorre.

Naast het schilderen is Kroese auteur van meerdere toneelstukken, actief verbonden aan het kostuum- en decorontwerp van toneelvereniging Arti Amsterdam en acteert bij toneelgroep Art. Zij heeft meerdere exposities gehad in o.a. Amsterdam.

De expositie is op het Dorpsplein 60, Duivendrecht te bezichtigen tijdens openingstijden:

- dinsdag t/m donderdag van 10.00 – 21.00 uur

- zaterdag van 10.00 -14.00 uur


Eerder te bezichtigen:

Dierportretten - Ton Brosse

Vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus exposeerde de Amsterdamse fotograaf Ton Brosse een aantal van zijn dierportretten in het Dorpshuis in Duivendrecht. Vlinders, apen, tijgers, diverse vogels en allerlei andere dieren. De expositie hangt daar vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus 2019.

De foto’s tonen interessante portretten die verschillen van de meeste foto’s die van dieren genomen worden.

Ton fotografeert al vanaf zijn vijftiende jaar. Eerst met een simpel boxje, later met betere camera’s. Ook met steeds meer mogelijkheden zoals grotere objectieven en later digitale camera’s. Zijn foto-interesses liggen zeer uitgebreid. Van dieren en landschappen tot aan theaterfotografie.

De dierenportretten hebben eerder gehangen in een ziekenhuis en in een aantal zorginstellingen. Bezoekers, patiënten en bewoners die de expositie gezien hebben waren enthousiast over de manier waarop de dieren geportretteerd zijn.

Voor meer foto’s: kijk op de website: fotografietonbrosse.nl

Hollandse landschappen in aquarel - Margo Pasman

Vanaf 2 mei tot en met 2 juli exposeerde aquarelliste Margo Pasman in het Dorpshuis in Duivendrecht. Zij is autodidact en volgde intensieve workshops bij de vooraanstaande Antwerpse kunstenaar Frank Mulder die haar nieuwe perspectieven gaf. “Hij schudde me goed door elkaar, bood aan wat hij aan articiteit in huis had en ik moest er mee doen wat ik kon. Speciaal en essentieel is het jarenlange contact geweest met de nestor van Nederlands aquarelkunst Ton Albers.
Het werk van Pasman ontstaat altijd vanuit een intuïtieve dynamische manier van kleuropzet die uitgroeien tot een coloristisch schouwspel. De stijl varieert van realisme tot abstract. Stuk voor stuk blinken ze uit, niet alleen qua afbeelding, maar ook door hun kleur. Onderwerpen zijn stadsgezichten, landschappen, kerken, bloem(stillevens) golfbanen en dieren. “Ook het afwisselen van groot en klein formaat blijft spannend omdat groot werk hele andere vaardigheden van mij vraagt. Ik houd er van doorwerkt, maar ook spontaan te schilderen”.

Haar werk vindt zijn weg naar zowel particulieren als bedrijven. Pasman werkt vanuit de eigen studio 62 in Zeist en geeft ook aquarellessen.

Voor meer informatie zie www.margopasman.com

Vanessa Rademaker - Overzichtstentoonstelling
 
Vanaf 21 maart tot en met 1 mei 2019 exposeerde Vanessa Rademaker in het Dorpshuis in Duivendrecht. Tijdens deze expositie toont zij haar meest recente werken en krijgt u inzicht in de volle breedte van haar werk en kundigheid. 
Experimenteren met diverse materialen heeft haar voorkeur: Van acryl tot hars en van aquarel naar zelfgemaakte ei-tempera. Haar favoriete onderwerpen zijn dieren, landschappen en mensen.
 
Kennisachtergrond van Rademaker is breed, maar vond zijn oorsprong in werktuigbouwkunde waarbij het technische tekenen en de kennis van materialen en de verwerkingsmethoden een onderdeel was van de studie. Zij ontwikkelde zich als zelfstandig kunstenaar en is gericht lessen gaan volgen bij het Rijksmuseum om zich de technieken in ei-tempera, olieverf en het menselijk lichaam eigen te maken. Bij Marjolein van Doorenmaalen heeft zij dieren, water en lucht gestudeerd en stadsgezichten en portretten bij Edgar Jansen. Tevens heeft zij grondige kennis opgedaan in de kunstgeschiedenis en de marketing rondom kunst bij Krzyzstof Dubrowolski-Onclin.
De laatste tijd werkt zij samen met aquarellist Wijnand Slokker.
Rademaker heeft haar atelier in 't Jagershuis in Amstelveen. Ze geeft daar workshops ei-tempera maken, passepartout snijden en werken met hars. Ze werkt ook in opdracht.
 
Voor meer informatie zie: www.vanver.nu/kunst/portfolio 
 

Foto expositie Hans Keijzer - Landschapsfotografie & Artistieke fotografie 

Vanaf 8 februari tot en met 20 maart 2019 exposeerde creatief hobbyfotograaf Hans Keijzer in het Dorpshuis in Duivendrecht. Dit keer geen expositie met zijn fotowerkgroep Coherente, maar een expositie met alleen zijn eigen fotografische creaties.

De expositie is opgebouwd uit twee delen die bestaan uit artistieke fotografie in kleur en landschapsfoto’s in zwart-wit en duotone.  

Keijzer vertelt met passie over zijn artistieke fotografie: “Door gebruik te maken van de transparantie van glas en een fel gekleurde achtergrond creëer ik mijn eigen kunst. Fotograferen is letterlijk vertaald schrijven met licht.”  Telkens vindt hij een nieuwe manier om tot de meest kleurrijke creaties te komen. De beelden worden tijdens het fotograferen gecreëerd en worden daarna alleen met Adobe Lightroom geoptimaliseerd. De serie glasfoto’s zijn gemaakt door glazen objecten te fotograferen voor een kleurrijke achtergrond. In het glas ontstaan de wonderlijkste kleuren en vertekenende beelden. 

De serie foto’s van het lichtfestival en van de ijsbeelden zijn tot stand gekomen door opnames te maken met een lange belichtingstijd en tijdens de opname in te zoomen.

Bij zijn zwart-wit en duotone landschapsfotografie maakt hij gebruik van de uiterste verschillen tussen zwart en wit. Bij de duotone opnames heeft Keijzer achteraf blauw en bruin toegevoegd. Hij streeft altijd naar de uiterste lichtwaarde, maar ook de tussenliggende grijswaarde moeten goed doortekend blijven. In de gekozen onderwerpen en locaties zoekt hij naar eenvoud in vlakverdeling en lijnenspel. De mens heeft geen- of een ondergeschikte rol.

Meer weten van  de fotografie van Hans Keijzer? Ga naar op www.fotokeij.nl    

Expositie 'Eyes'- Jaap Broersma 

Hoe snel kun je iemand typeren? ‘Meer dan de ogen en de neusbrug heb je niet nodig om iemand te herkennen’, vertelt kunstenaar Jaap Broersma in zijn atelier. ‘Ik vind het fascinerend om te laten zien met hoe weinig informatie je iemand kunt duiden.’ Hij maakt al jaren portretten van alleen de ogen van mensen. Door ze te vergroten – de schilderijen zijn 100 x 40 cm groot – komt alle aandacht te liggen bij de blik. ‘Het veronderstelt een zekere intimiteit, maar goede bekenden herken je ogenblikkelijk aan hun ogen. Het is leuk om de blik van herkenning te zien als mensen hun familie zien op de portretten.

In de ogen komen veel dingen samen; de expressie van een persoon – is iemand boos of blij – maar ook het karakter is goed uit te beelden door alleen de ogen te laten zien. Introvert, uitbundig, zacht of hard, het zijn eigenschappen die terugkomen in de blik van een persoon. Het is niet voor niets dat juist dat gedeelte is geblokt op een politiefoto, als je iemand onherkenbaar wilt maken.’

Ogen schilderen is een precies werk. In een landschappelijk schilderij heb je meer mogelijkheden om de compositie naar je hand te zetten, maar als de ogen net een klein beetje ‘uit het lood’ staan, zie je ineens een ander persoon. ‘Mijn vrijheid zit er bij zo’n schilderij vooral in om een bepaalde blik weer te geven. Ik wil iets van de expressie van een persoon meegeven in het portret’.

Over de kunstenaar

Na een half leven over de wereld te hebben gezworven als diplomaat, bankier en ontwikkelingswerker, kwam Jaap Broersma (1965) in 2009 terug naar Nederland. Hij vond rust achter de schildersezel. Om zijn schildertechnieken te verfijnen voltooide hij in Amsterdam de Wackers Academie voor figuratieve kunst en volgde hij verschillende summerschools bij de Florence Academy of Art. Daarnaast haalde hij zijn master in filosofie bij de Universiteit van Amsterdam om zingeving en levenskunst toe te voegen aan zijn palet.

Hij zoekt zijn onderwerpen dicht bij huis. Portretten van onbekenden of mensen uit de krant, het café op de hoek en een ‘run down’  flat onder een strak blauwe lucht. Broersma zoekt de schoonheid in verval, maar ook het frisse detail in bekende taferelen. Een schilderij wint aan kracht daar waar het schuurt.

www.jaapbroersma.nl

06 45 243 185