Exposities

EXPOSITIES

Het Dorpshuis in Duivendrecht biedt goede mogelijkheden voor het exposeren van kunstwerken. In september/november 2015, direct na de opening van het Dorpshuis, is de spits afgebeten door de inmiddels overleden Duivendrechtse aquarellist Ton Albers met aquarellen van Duivendrecht. Sindsdien hebben vele kunstenaars uit Ouder-Amstel en omgeving hun werk getoond. Kijk in het menu links voor de tentoonstellingen in de afgelopen jaren.

Wilt u exposeren, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Margit Rechtuijt, Coherente, telefoon 020 699 31 64 of met Sonja Jansen, tel. 06 28825785


Nu te bezichtigen:

 

 

 


Eerder te bezichtigen:

 

Expositie Becoming Me (www.projectbecomingme.nl)

Vanaf 18 augustus t/m 30 november 2020 exposeerden schilder SAM Bult en fotograaf Inge Wiedijk in het Dorpshuis Duivendrecht. De kracht en de kwetsbaarheid van jongeren, dat is wat SAM Bult en Inge Wiedijk proberen te raken in ‘Becoming Me’. Alle geportretteerde jongeren behoren tot generatie Z en zitten midden in hun vormende jaren. De expositie Becoming Me neemt je mee in die zoektocht van jongeren om zichzelf te worden.

Inge Wiedijk (www.ingewiedijk.nl) is als fotograaf voor een groot deel gevormd op de fotovakschool (2008). Haar werk bestaat uit concert-, sport, reis- en architectuurfotografie. Met het project ‘Becoming Me’ fotografeert zij jongeren en laat hun kracht én kwetsbaarheid zien. Haar kleurrijke, gelaagde portretten verbeelden de complexiteit van het volwassen worden en laten de jongeren zowel als individu als in hun relatie met leeftijdgenoten zien. Het samenspel van kleuren, structuren en portretten zet de kijker tot nadenken aan: Wat is de betekenis van jezelf worden?

De basis van het werk van SAM Bult (www.sambult.nl) ligt in het grafische realisme. Ze is bekend door haar schilderijen van monumentale objecten zoals de kroonluchters. Deze combineren een gevoel van verleden met non-figuratieve kunst. In het project 'Becoming Me' is SAM Bult de uitdaging met zichzelf aangegaan. Ze observeerde jongeren, sprak met ze en ging ze schilderen. Niet zoals ze zijn, maar zoals ze gezien willen worden. Haar inspiratie spiegelt zij aan historische portretten uit het eind 19e/begin 20ste eeuw. SAM Bult gebruikt in dit project irreële kleuren en flirt met het expressionisme. Dit alles wordt getoond op grote doeken.

Met de foto’s en schilderijen geven SAM Bult en Inge Wiedijk hun eigen interpretatie van dit onderwerp en proberen je op een andere manier naar het onderwerp te laten kijken. De schilderijen en foto’s worden aangevuld met teksten van Ingrid Haan die zijn gebaseerd op gesprekken die Ingrid Haan met de geportretteerde jongeren heeft gevoerd.

Vanwege het coronavirus is het Dorpshuis helaas beperkt open. Daarom boden SAM Bult en Inge Wiedijk de gelegenheid om op afspraak een persoonlijke rondleiding te krijgen. Kijk op de website www.becomingme.nl voor meer informatie.

Rasim Huseynov exposeert in Dorpshuis

In het teken van de Internationale Vrouwendag 8 maart exposeerde  Rasim Huseynov  in het Dorpshuis in Duivendrecht.  Huseynov (1964, Azerbeidjan) voltooide zijn studie op het Azim Azim – Zade’s Art Colege in 1984 en op de  Mirzaaga Aliev’s Art University. Sinds 1988 heeft hij meer dan 100 exposities op zijn naam staan.

Huseynov bouwt zijn schilderijen op met een basis van filigrein, een donkergroene kleur. Deze achtergrond geeft het water weer, dat in de meeste van zijn werken het belangrijkste element is.  Huseynov maakt ingetogen symbolisch werk. De gedetailleerde schilderijen lijken qua sfeer op religieuze iconen, maar de symboliek is zeer persoonlijk. De vrouw, de moeder is het symbool van kracht voor wie hij in zijn schilderijen veel respect betoont. De kinderen zijn de engelen. Het werk van Huseynov is emotioneel, maar op een meer ingetogen manier.

In 2000 verhuisde Huseynov met zijn vrouw die ook kunstenaar van beroep is, naar Nederland waar hij sinds 2008 doceert aan de Creatief-Technische Opleiding Sint Lucas in Boxtel.  Huseynov exposeert regelmatig in de ambassade van Azerbeidzjan te Den Haag.

De expositie werd op zondagmiddag 8 maart 2020 officieel geopend door Axel Boomgaars om 13.00 uur in het Dorpshuis Duivendrecht.

 

Selectie overzichtstentoonstelling Ton Albers 

Tot 3 maart 2020 was in het Dorpshuis in Duivendrecht nog een kleine selectie te zien van de overzichtstentoonstelling van werken van Ton Albers, meester van de aquarel.

De expositie met de werken van Ton Albers is grotendeels afgesloten. Het was een succes. Uit het hele land kwamen bewonderaars. Om degenen die de tentoonstelling niet of niet alles konden zien nog een kans te geven ging de expositie in het Dorpshuis in Duivendrecht nog een maand door. Er is een kleine selectie van de werken.

Vanwege de grote belangstelling gaat de organiserende werkgroep verder om het werk van Ton Albers onder de aandacht te houden. Degene die dat graag wil blijven volgen, kan zich aanmelden op expositie@cultuurplatformouder-amstel.nl

Postume overzichtsexpositie: een eerbetoon aan Ton Albers

Ton Albers  1923, geboren in Amsterdam en 22 december 2017 overleden in Duivendrecht, is een van bekendste aquarellisten van deze tijd en één van de belangrijkste kunstenaars in de gemeente Ouder-Amstel. Albers kreeg grote bekendheid met zijn aquarel techniek en maakte aquarellen, tekeningen en litho’s met een scala aan onderwerpen van bloemstilleven’s, stadsgezichten, ballettaferelen, portretten en landschappen. Het zijn prachtige voorbeelden van Hollands impressionisme, verwant aan de Haagse School. Menig inwoner van Ouder-Amstel is in het bezit van één van zijn aquarellen of litho’s. Een groot deel van zijn werken heeft hij nagelaten aan de Stichting Cultureel Erfgoed.

In de afgelopen jaren heeft Ton Albers diverse keren in de gemeente Ouder-Amstel geëxposeerd.  Twee jaar na zijn overlijden werd een deel van zijn oeuvre gedurende de wintermaanden tentoongesteld in de gemeente Ouder-Amstel, verspreid over diverse locaties, te weten Publiekshal gemeentehuis, Dorpshuis Duivendrecht en Museum Amstelland.

 

Amstel Art School - Groepsexpositie
 
Tot december 2019 was in het Dorpshuis in Duivendrecht een zeer gevarieerde expositie te zien van werken van de kunstenaars die schilderlessen volgen bij Noor Geurts. 
 
Noor Geurts is een gevestigd kunstenaar en geeft inmiddels al meer dan 20 jaar les aan een groep bevlogen schilders in Ouderkerk aan de Amstel. De schilders maken gebruik van een eigen atelier in de voormalige brandweerkazerne van Ouderkerk én het atelier aan de Ronde Hoep op de deel van een rustieke boerderij. 
 
In het Dorpshuis in Duivendrecht exposeerden Noor Geurts en haar cursisten samen onder de naam Amstel Art School. De schilders hebben zich ontwikkeld tot kunstenaars met een eigen stijl en thematiek. Het is een leuke en gevarieerde tentoonstelling met landschappelijk, figuratief en abstract werk van Alex de Boer, Inge Kloosterman, Miep Gravendeel, Jouke Bakker, Renee Roth, Dorine Prins en Noor Geurts.
 
Tevens zijn de schilderijen te zien op www.amstelartschool.nl
 

Uit het hart gegrepen - Rieneke Kroese

Rieneke Kroese is autodidact en in haar ontwerpen heeft zij een geheel eigen stijl ontwikkeld met gebruik van gemengde technieken.

“Je creativiteit kunnen uiten geeft mij veel geluk en een eurekagevoel. Iets nieuws creëren en mensen inspireren.” Woorden die als een rode draad door haar oeuvre lopen met een duidelijke boodschap aan de maatschappij. De thema’s rondom de omgang met milieu, de vervuiling en het wegwerpgedrag van blikjes, plastic en afval zijn haar grootste inspiratiebron. Haar schilderijen zijn opgebouwd met veel kleur, bijzondere vormen en gebruik van uiteenlopende materialen.

Naast het schilderen is Kroese auteur van meerdere toneelstukken, actief verbonden aan het kostuum- en decorontwerp van toneelvereniging Arti Amsterdam en acteert bij toneelgroep Art. Zij heeft meerdere exposities gehad in o.a. Amsterdam.

Dierportretten - Ton Brosse

Vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus exposeerde de Amsterdamse fotograaf Ton Brosse een aantal van zijn dierportretten in het Dorpshuis in Duivendrecht. Vlinders, apen, tijgers, diverse vogels en allerlei andere dieren. De expositie hangt daar vanaf 3 juli 2019 tot 27 augustus 2019.

De foto’s tonen interessante portretten die verschillen van de meeste foto’s die van dieren genomen worden.

Ton fotografeert al vanaf zijn vijftiende jaar. Eerst met een simpel boxje, later met betere camera’s. Ook met steeds meer mogelijkheden zoals grotere objectieven en later digitale camera’s. Zijn foto-interesses liggen zeer uitgebreid. Van dieren en landschappen tot aan theaterfotografie.

De dierenportretten hebben eerder gehangen in een ziekenhuis en in een aantal zorginstellingen. Bezoekers, patiënten en bewoners die de expositie gezien hebben waren enthousiast over de manier waarop de dieren geportretteerd zijn.

Voor meer foto’s: kijk op de website: fotografietonbrosse.nl

Hollandse landschappen in aquarel - Margo Pasman

Vanaf 2 mei tot en met 2 juli exposeerde aquarelliste Margo Pasman in het Dorpshuis in Duivendrecht. Zij is autodidact en volgde intensieve workshops bij de vooraanstaande Antwerpse kunstenaar Frank Mulder die haar nieuwe perspectieven gaf. “Hij schudde me goed door elkaar, bood aan wat hij aan articiteit in huis had en ik moest er mee doen wat ik kon. Speciaal en essentieel is het jarenlange contact geweest met de nestor van Nederlands aquarelkunst Ton Albers.
Het werk van Pasman ontstaat altijd vanuit een intuïtieve dynamische manier van kleuropzet die uitgroeien tot een coloristisch schouwspel. De stijl varieert van realisme tot abstract. Stuk voor stuk blinken ze uit, niet alleen qua afbeelding, maar ook door hun kleur. Onderwerpen zijn stadsgezichten, landschappen, kerken, bloem(stillevens) golfbanen en dieren. “Ook het afwisselen van groot en klein formaat blijft spannend omdat groot werk hele andere vaardigheden van mij vraagt. Ik houd er van doorwerkt, maar ook spontaan te schilderen”.

Haar werk vindt zijn weg naar zowel particulieren als bedrijven. Pasman werkt vanuit de eigen studio 62 in Zeist en geeft ook aquarellessen.

Voor meer informatie zie www.margopasman.com

Vanessa Rademaker - Overzichtstentoonstelling
 
Vanaf 21 maart tot en met 1 mei 2019 exposeerde Vanessa Rademaker in het Dorpshuis in Duivendrecht. Tijdens deze expositie toont zij haar meest recente werken en krijgt u inzicht in de volle breedte van haar werk en kundigheid. 
Experimenteren met diverse materialen heeft haar voorkeur: Van acryl tot hars en van aquarel naar zelfgemaakte ei-tempera. Haar favoriete onderwerpen zijn dieren, landschappen en mensen.
 
Kennisachtergrond van Rademaker is breed, maar vond zijn oorsprong in werktuigbouwkunde waarbij het technische tekenen en de kennis van materialen en de verwerkingsmethoden een onderdeel was van de studie. Zij ontwikkelde zich als zelfstandig kunstenaar en is gericht lessen gaan volgen bij het Rijksmuseum om zich de technieken in ei-tempera, olieverf en het menselijk lichaam eigen te maken. Bij Marjolein van Doorenmaalen heeft zij dieren, water en lucht gestudeerd en stadsgezichten en portretten bij Edgar Jansen. Tevens heeft zij grondige kennis opgedaan in de kunstgeschiedenis en de marketing rondom kunst bij Krzyzstof Dubrowolski-Onclin.
De laatste tijd werkt zij samen met aquarellist Wijnand Slokker.
Rademaker heeft haar atelier in 't Jagershuis in Amstelveen. Ze geeft daar workshops ei-tempera maken, passepartout snijden en werken met hars. Ze werkt ook in opdracht.
 
Voor meer informatie zie: www.vanver.nu/kunst/portfolio 
 

Foto expositie Hans Keijzer - Landschapsfotografie & Artistieke fotografie 

Vanaf 8 februari tot en met 20 maart 2019 exposeerde creatief hobbyfotograaf Hans Keijzer in het Dorpshuis in Duivendrecht. Dit keer geen expositie met zijn fotowerkgroep Coherente, maar een expositie met alleen zijn eigen fotografische creaties.

De expositie is opgebouwd uit twee delen die bestaan uit artistieke fotografie in kleur en landschapsfoto’s in zwart-wit en duotone.  

Keijzer vertelt met passie over zijn artistieke fotografie: “Door gebruik te maken van de transparantie van glas en een fel gekleurde achtergrond creëer ik mijn eigen kunst. Fotograferen is letterlijk vertaald schrijven met licht.”  Telkens vindt hij een nieuwe manier om tot de meest kleurrijke creaties te komen. De beelden worden tijdens het fotograferen gecreëerd en worden daarna alleen met Adobe Lightroom geoptimaliseerd. De serie glasfoto’s zijn gemaakt door glazen objecten te fotograferen voor een kleurrijke achtergrond. In het glas ontstaan de wonderlijkste kleuren en vertekenende beelden. 

De serie foto’s van het lichtfestival en van de ijsbeelden zijn tot stand gekomen door opnames te maken met een lange belichtingstijd en tijdens de opname in te zoomen.

Bij zijn zwart-wit en duotone landschapsfotografie maakt hij gebruik van de uiterste verschillen tussen zwart en wit. Bij de duotone opnames heeft Keijzer achteraf blauw en bruin toegevoegd. Hij streeft altijd naar de uiterste lichtwaarde, maar ook de tussenliggende grijswaarde moeten goed doortekend blijven. In de gekozen onderwerpen en locaties zoekt hij naar eenvoud in vlakverdeling en lijnenspel. De mens heeft geen- of een ondergeschikte rol.

Meer weten van  de fotografie van Hans Keijzer? Ga naar op www.fotokeij.nl    

Expositie 'Eyes'- Jaap Broersma 

Hoe snel kun je iemand typeren? ‘Meer dan de ogen en de neusbrug heb je niet nodig om iemand te herkennen’, vertelt kunstenaar Jaap Broersma in zijn atelier. ‘Ik vind het fascinerend om te laten zien met hoe weinig informatie je iemand kunt duiden.’ Hij maakt al jaren portretten van alleen de ogen van mensen. Door ze te vergroten – de schilderijen zijn 100 x 40 cm groot – komt alle aandacht te liggen bij de blik. ‘Het veronderstelt een zekere intimiteit, maar goede bekenden herken je ogenblikkelijk aan hun ogen. Het is leuk om de blik van herkenning te zien als mensen hun familie zien op de portretten.

In de ogen komen veel dingen samen; de expressie van een persoon – is iemand boos of blij – maar ook het karakter is goed uit te beelden door alleen de ogen te laten zien. Introvert, uitbundig, zacht of hard, het zijn eigenschappen die terugkomen in de blik van een persoon. Het is niet voor niets dat juist dat gedeelte is geblokt op een politiefoto, als je iemand onherkenbaar wilt maken.’

Ogen schilderen is een precies werk. In een landschappelijk schilderij heb je meer mogelijkheden om de compositie naar je hand te zetten, maar als de ogen net een klein beetje ‘uit het lood’ staan, zie je ineens een ander persoon. ‘Mijn vrijheid zit er bij zo’n schilderij vooral in om een bepaalde blik weer te geven. Ik wil iets van de expressie van een persoon meegeven in het portret’.

Over de kunstenaar

Na een half leven over de wereld te hebben gezworven als diplomaat, bankier en ontwikkelingswerker, kwam Jaap Broersma (1965) in 2009 terug naar Nederland. Hij vond rust achter de schildersezel. Om zijn schildertechnieken te verfijnen voltooide hij in Amsterdam de Wackers Academie voor figuratieve kunst en volgde hij verschillende summerschools bij de Florence Academy of Art. Daarnaast haalde hij zijn master in filosofie bij de Universiteit van Amsterdam om zingeving en levenskunst toe te voegen aan zijn palet.

Hij zoekt zijn onderwerpen dicht bij huis. Portretten van onbekenden of mensen uit de krant, het café op de hoek en een ‘run down’  flat onder een strak blauwe lucht. Broersma zoekt de schoonheid in verval, maar ook het frisse detail in bekende taferelen. Een schilderij wint aan kracht daar waar het schuurt.

www.jaapbroersma.nl

06 45 243 185