repair café / naaicafé

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Een groep vrijwilligers met begeleiding van Coherente organiseert regelmatig een Repair Café van Ouder-Amstel.

Door repareren te promoten, willen deze mensen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt vrijwilliger Truus Notermans. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem.

Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen." Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn: Truus Notermans "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot, een cd- speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

Truus Notermans wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."  

Stichting Repair Café Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Ouder-Amstel.  

In Ouderkerk aan de Amstel, Dienstencentrum (D. van Haarlemstraat 3), is het Repair Café elke tweede zaterdag van de maand, van 10.00 uur tot 12.00 uur.  (juli en augustus gesloten)

In het Dorpshuis in Duivendrecht kan het Repair Café van start gaan zodra zich voldoende vrijwilligers aanmelden. Vrijwilligers uit Ouderkerk zullen bij een start met raad en daad terzijde staan. Interesse om hieraan je bijdrage te leveren? Of heb je misschien nog andere ideeën die je in samenhang met het Repair Café wilt ontwikkelen? Mail dan naar info@coherente.nl.

 

Naaicafé Ouderkerk op een nieuwe lokatie.

In het naaicafé ontmoeten mensen elkaar die van naaien en handwerken houden om samen aan deze leuke hobby te werken. In het naaicafé zijn naaimachines, strijkplank en -ijzer, knip- en tekentafel aanwezig alsmede diverse patronen en literatuur over naaien en overig handwerken. Maar je kunt ook je eigen naaimachine meebrengen want die ken je immers het beste.

We helpen elkaar met moeilijke klussen maar ook met afpassen, opmeten en dergelijke. Het is dus geen naailes of reparatie atelier, maar je leert veel van elkaar.  Het naaicafé is geschikt voor beginners en gevorderden; ieder wordt op zijn eigen niveau geholpen.

Het naaicafé is open op woensdagmorgen en op donderdagmorgen van 9.00 uur tot 12.30 uur en op woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Het adres van het naaicafé is Koningin Wilhelminalaan 2. Indien daarvoor belangstelling bestaat kan de openstelling uitgebreid worden met een middag en/of avond. De kosten bedragen 7.50 Euro per dagdeel, inclusief koffie of thee.

Voor nader informatie kunt u mij bellen: 06-13462043 of mailen : havenot@planet.nl

Truus Notermans