Activiteiten voor senioren


Coherente organiseert diverse cursussen en andere activiteiten voor senioren. Hier vindt u een kort overzicht van die activiteiten en de bijbehorende (contact)informatie.
Tenzij anders vermeld, kunt u voor informatie en aanmelden altijd terecht bij Coherente via 020-4963673 en info@coherente.nl.
De meeste cursussen en activiteiten kennen in juli en augustus een zomerstop. Door omstandigheden kan het dat een cursus of activiteit eenmalig, tijdelijk of voor een langere periode niet doorgaat. Wij proberen deelnemers daar altijd tijdig en persoonlijk over te informeren. Prijswijzigingen zijn voorbehouden. 

Naast de hier genoemde activiteiten zijn er regelmatig eenmalige activiteiten en uitjes. Hierover informeren wij u via het Senior-en-Nieuws, onze nieuwsbrief en onze website en facebookpagina.

 

Cursussen

Stichting Coherente verzorgt diverse cursussen en workshops in Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel en De Waver, gericht op bewegen, creativiteit, ontplooiing en zelfredzaamheid. U leest meer op deze pagina.

 

Vrijwilligerswerk en werkgroepen

Wilt u er gezellig op uit met een dorpsgenoot die wat gezelschap kan gebruiken? Lijkt het u leuk eens per week te bellen met iemand uit onze gemeente? Kunt u een luisterend oor bieden aan iemand die (tijdelijk) wat meer aandacht nodig heeft? Meld u dan aan als ‘maatje’. U wordt dan als vrijwilliger gekoppeld aan iemand die een maatje zoekt. U wordt daarbij begeleid door de vrijwilligerscoördinator van Coherente. Lees hier meer. Coherente is ook altijd op zoek naar vrijwillige taalcoaches: inwoners van Ouder-Amstel die een nieuwkomer wegwijs willen maken in de gemeente. De koppels oefenen informeel de taal door te praten over alledaagse zaken. Lees hier meer. 

Daarnaast is er nog véél meer vrijwilligerswerk. Zoekt u een leuke vrijwilligersklus? Kijk in de vacaturebank op vrijwilligers.coherente.nl of neem contact op met Elvera Tetenburg (e.tetenburg@coherente.nl of 020-6993164).

U kunt zich ook aansluiten bij een werkgroep in onze gemeente. Op deze website vindt u onder wijk & samenleving meer informatie over onder andere de Werkgroep Openbare Ruimte, de Vogelwerkgroep en de Fotowerkgroep. U kunt ook contact opnemen met Wietske Dikkers (w.dikkers@coherente.nl of 020-6993164).

 

Bewegen: sportief en laagdrempelig

Door met aandacht te bewegen bevordert u uw algemene gezondheid. Positieve effecten van bewegen zijn dat u zich energieker en gelukkiger zult voelen, beter zal slapen, minder kans heeft op (chronische) aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en COPD.  En, samen bewegen verbindt waardoor u uw sociale contacten onder- of behoud. Coherente organiseert een aantal wekelijks terugkerende beweeg-activiteiten in beide dorpskernen. Meer uitgebreide informatie over het aanbod sportieve activiteiten vindt u op de pagina Gezonde Leefstijl.

 • Beweegtuinen
  Tijdens de beweegtuin is er aandacht voor coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht en balans, cognitieve fitness (hersenkrakers) en samenspel zoals badminton of loopvoetbal. Trek sportieve kleding en schoeisel aan zodat u gemakkelijk mee beweegt. De activiteit is voor iedereen toegankelijk. De oefeningen worden aangepast aan uw niveau. Onder begeleiding buiten bewegen is genieten.
  Waar/wanneer:
  maandag 10.00-11.00 uur, Ouderkerk, wekelijks wisselend tussen het Axel Koenders Fitpark aan de Rembrandt van Rijnweg en de Voetbalvereniging/Bootcamp.
  woensdag 11.15-12.15 uur, Duivendrecht, bij de flat Mercurius.
  Kosten: €1,25 per keer
 • Wandelen
  Er worden korte of lange wandelingen gemaakt, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers. De wandelroute zal bij voorkeur in de natuur zijn, maar wordt echter altijd in samenspraak met deelnemers uitgestippeld. Zorg voor goede wandelsokken en -schoenen en een fles water.
  Waar/wanneer:
  dinsdag        11.15 uur vanaf Dorpsplein in Duivendrecht
  donderdag    11.15 uur vanaf Dienstencentrum in Ouderkerk
  Kosten: geen
 • Rollatorwandelen
  Bewegen is gezond en houdt je langer fit, zowel lichamelijk als geestelijk. Wandelen in de omgeving is een prettige en voordelige manier om in beweging te zijn. Ook met een rollator. Dus trek de stoute (wandel)schoenen aan en loop mee met de (rollator)wandelclub van Coherente! Door wekelijks samen te wandelen lukt het misschien wel om steeds een stukje verder te lopen, waardoor uw conditie en uw spierkracht verbetert. We wandelen in de omgeving van het Dorpshuis (Duivendrecht) of Dienstencentrum (Ouderkerk). Na afloop drinken we samen een kopje koffie of thee. De duur en afstand die we lopen is afhankelijk van de deelnemers. Heeft u geen rollator? Ook dan bent u van harte welkom. U kunt dan als begeleider/vrijwilliger mee wandelen. U kunt wandelen voor de gezondheid en de gezelligheid, maar ook kunt u de wekelijkse wandeling zien als een training voor de grote jaarlijkse en landelijke Rollatorloop in het Olympisch Stadion in Amsterdam.  
  Waar/wanneer:
  woensdag         10.30 uur vanaf Dorpshuis in Duivendrecht
  donderdag        10.30 uur vanaf Dienstencentrum in Ouderkerk
  Kosten: alleen uw eigen consumptie(s)
 • Rolstoelwandelen
  Bent u niet meer zo goed ter been, maar wilt u er wel graag op uit? Ga dan mee met de rolstoel-wandelgroep. De vrijwilligers van Coherente maken elke maand een nieuwe route door Ouderkerk om samen met u, als het lekker weer is, een frisse neus te halen. Na afloop wordt er een kopje koffie of thee gedronken. U heeft geen eigen rolstoel nodig.
  Waar/wanneer: Ouderkerk, 3e dinsdag van de maand, 14.30-16.30 uur   
  Kosten: geen
 • Rolstoelfietsen
  Fietst u niet meer zelf maar vindt u het fijn om de wind door uw haren te voelen? Bent u door uw gezondheid aan huis gebonden en zou u er graag eens op uit gaan? Wij nodigen u uit om gebruik te maken van de rolstoelfietsen van Coherente! U gaat er samen met een getrainde vrijwilliger op uit in de omgeving. Vaak is er onderweg gelegenheid om gezellig op een terrasje iets te gebruiken. De tochten zijn veilig en bieden echt veel plezier, zowel aan de deelnemers als aan de vrijwilligers.
  Waar/wanneer: Ouderkerk en Duivendrecht, op afspraak, afhankelijk van weersomstandigheden. 
  Meer informatie/aanmelden:
  Duivendrecht: Henk Veen 06 23046161)
  Ouderkerk: Addy Lubbers (06 40603297) of Marianne Baas (06 44352837)
  Kosten: alleen uw eigen consumptie(s)
 • Fietsclub Doortrappen
  Mede door te fietsen blijven we langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Het programma Doortrappen heeft de ambitie om senioren zo lang mogelijk veilig én met plezier te laten fietsen. Coherente organiseert in samenwerking met Doortrappen regelmatig fietstochten in de (wijde) omgeving van de gemeente. Wilt u op de hoogte blijven? Neem dan contact op met Coherente (020-4963673 of info@coherente.nl). U wordt dan geïnformeerd zodra nieuwe data en routes bekend zijn.
 • Scootmobielclub
  Stichting Coherente organiseert bij voldoende animo toertochten voor scootmobiel-gebruikers in onze gemeente. Bent u geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met Coherente (020-4963673 of info@coherente.nl). U wordt dan geïnformeerd zodra nieuwe data en routes bekend zijn.

 

Sport en spel

 • Darten
  Bent u de nieuwe Michael van Gerwen? Of wilt u gewoon eens weten hoe het is om te darten? Dat kan! U kunt zich aansluiten bij de Dartclub, met een echte dartsfeer. Neem als het kan uw eigen pijlen mee. Zo niet, dan heeft de dartclub er wel een paar liggen.
  Waar/wanneer: Dorpshuis, Duivendrecht, dinsdag 13.00-15.30 (heren), 14.30-15.30 (dames)
  Kosten: €12.50 per half jaar
  Meer informatie/aanmelden: Ad Heins (06-2901 2637 of ad.heins@planet.nl)
 • Jeu de boules
  Mooi weer, goed gezelschap en een leuk spel, wat wilt u nog meer? Kom eens kijken bij een van de jeu de boules banen.
  Duivendrecht: maandag, woensdag, zaterdag 13.30 uur, op het jeu de boules-veld bij CTO. Meer informatie/aanmelden bij Luuk Nagelkerken (06-26410947). 
  Ouderkerk: donderdagmiddag 13.00 uur, Rembrandt van Rijnweg. Coherente verbindt liefhebbers van Jeu de Boules en voorziet (op afspraak) in de benodigde materialen.
  Kosten: €12.50 per half jaar
 • Koersbal
  Koersbal is een van de meest populaire sporten onder Nederlandse senioren. Deze balsport lijkt een beetje op het bekende Franse Jeu-de-boules en wordt vooral binnen beoefend. Bij koersbal zijn de ballen groter dan bij jeu-de-boules. De 'bowls' hebben door de plattere vorm een afwijking naar links of naar rechts. Deze afwijking maakt het spel extra uitdagend. Het competitie-element garandeert een spannend en gezellig tijdverdrijf.
  Duivendrecht: Dorpshuis, donderdag 14:00-16:00 uur, contact: Inge Werkhoven via Coherente 020-6993164. 
  Ouderkerk: Dienstencentrum, woensdag 09.45-11.30 uur, contact: Ada Hoogstraten (06-5429 5641).
  Kosten: €12.50 per half jaar.
 • Biljarten
  In het Dienstencentrum komen diverse groepen per week samen om een biljartje te leggen. Graag van te voren contact opnemen of er ruimte is om aan te sluiten.
  Waar/wanneer: Dienstencentrum, Ouderkerk
  Kosten: €12,50 per half jaar, biljartklok aanwezig (betalen met € 0,50 muntstuk)
 • Klaverjassen
  Wist u dat ‘jas’ de oude term is voor de kaart die wij nu ‘boer’ noemen? Speel gezellig mee!
  Duivendrecht: Dorpshuis, donderdagmiddag, 14.00-16.00 uur, contact: Jan Bosch (06-10665029).
  Ouderkerk: Dienstencentrum, dinsdagavond, vanaf 19.30, contact: Johan van Beijnen (06-23978848).
  Kosten: €12.50 per half jaar + contributie van de club (circa €3 per keer)
 • Bridge
  Bridge wordt gespeeld met – per tafel – 4 personen en 52 speelkaarten. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De spelers vormen twee teams van twee. In bridge bestaat er niet zoiets als 'goede' of 'slechte' kaarten; het gaat om wat je doet met die kaarten. Mede daarom behoort bridge tot de denksporten en niet tot de kansspelen.
  Waar/wanneer: Dienstencentrum, Ouderkerk, maandag 13.00-16.30 uur. 
  Kosten: €60 per jaar
  Meer informatie/aanmelden: Anny Meijer (0619566248).
 • Spellen
  Een potje rummikub, een rondje hartenjagen of gaat u voor mahjong? Er zijn allerlei gezelschapsspellen aanwezig.
  Ouderkerk: Dienstencentrum, maandags van 10.30-12.00 uur
  Kosten: € 12,50 per half jaar.
 • Bingo
  Iedere maand organiseert het Bingo Team van Coherente in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel een bingo. Voor € 7,50 een hele middag gezelligheid en misschien valt u wel in de prijzen. De zaal gaat open om 13.45 uur.
  Kosten: € 7,50
  Waar/wanneer:
  Duivendrecht: Dorpshuis, laatste vrijdag van de maand, 14.00-16.30 uur.
  Ouderkerk: Dienstencentrum, laatste woensdag van de maand, 14.30-16.30 uur.

 

Ontmoeting

 • Co’s Kamer
  Deze ontmoetingsgroep komt regelmatig bij elkaar om een kopje koffie of thee te drinken en de laatste nieuwtjes met elkaar uit te wisselen. Er wordt een kwartiertje stoel- of hersengym geboden en nadien is er tijd voor een gezelschapsspel, een creatieve bezigheid of andere activiteit. De ochtend wordt afgesloten met een vers bereide lunch.
  Deelname is alleen mogelijk na een persoonlijk gesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken via onderstaande gegevens. We bespreken dan samen uw wensen.
  Waar/wanneer: Duivendrecht (Dorpshuis) en Ouderkerk (Dienstencentrum), dinsdag en donderdag, 10.00-13.15 uur.
  Kosten: € 6,50
  Meer informatie/aanmelden:
  Duivendrecht: 020 - 6993164 of 06-42648954 info@coherente.nl.
  Ouderkerk: 020 - 4963673 of 06-42648933 info@coherente.nl.
 • Samen Eten
  Samen eten zorgt voor verbinding. Meld u aan voor één van onze eetgroepen.
  Waar/wanneer:
  Duivendrecht: Dorpshuis, laatste vrijdag van de maand, vanaf 17.00 uur. Aanmelden via 06 4264 8954, uiterlijk de maandag voor de activiteit.
  Ouderkerk: Dienstencentrum, wekelijks op donderdag, vanaf 17.00 uur. Aan/afmelden 06 4264 8933 voor woensdag 12.00 uur.
  Waver: Buurthuis de Waver, derde donderdag van de maand, vanaf 17.00 uur. Aan/afmelden via 0297-582937 voor woensdag 12.00 uur.
  Kosten: € 11.50, exclusief frisdranken en alcoholische dranken.
 • Co's Buurthuis
  Heerlijk een krantje lezen. Actualiteiten bespreken. Gezellig afspreken met je taalmaatje. Een verhaal vertellen. Een spel spelen. Sjoelen. Een luisterend oor. Het gaat om ontmoetingen met oude én nieuwe bekenden! Bij deze ochtend bent u van harte welkom zonder afspraak. I
  Waar/wanneer: Dienstencentrum Ouderkerk, iedere vrijdag 10.00-12.00 uur.
  Kosten: €3,50 incl. koffie/thee
 • Creatieve groepen
  Wilt u uw creatieve hobby graag met gelijkgestemden uitoefenen? Coherente organiseert diverse inloopmomenten. Neem uw eigen materiaal mee en inspireer elkaar!
  Duivendrecht:
  Haak- en Breicafé, Dorpshuis Duivendrecht, donderdag 13.15-14.30 uur, meer informatie: a.bouwman@coherente.nl
  Creatief Atelier, Dorpshuis Duivendrecht, eens per maand, meer informatie: e.tetenburg@coherente.nl
  Ouderkerk:
  Haak- en Breicafé, Bindelwijk, maandag 20.00-22.00 uur, meer informatie: marjon.vanriet@gmail.com
  Creatief Café, Dienstencentrum Ouderkerk, donderdag 14.00-16.00 uur, meer informatie: a.bouwman@coherente.nl, €12.50 per half jaar.