Vrijwilligerswerk onder de loep

Vrijwilligerswerk onder de loep
Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.
 
Vakantie in eigen huis
De zomer staat weer voor de deur en dat betekent voor veel mensen dat de vakantie er aan komt en ze voor een paar weken vertrekken naar hun vakantiebestemming. Voor de thuisblijvers wordt de straat een stuk stiller en een praatje met de buurman of buurvrouw zit er even niet in. Het zijn meestal de ouderen die thuis blijven en die de aanspraak in die periode het hardst missen.

Om in de zomer ook deze groep het vakantie gevoel te geven is niet zo heel veel nodig. Het zijn de simpele ingrediënten die de week doorbreken met wat vrolijkheid. Want voor een praatje, samen een kopje koffie drinken in de tuin, een klein uitstapje, een ijsje gaan eten, een gezellig zomers muziekje luisteren, of een kaartje leggen… daarvoor hoef je niet voor naar het buitenland. Bezoek deze zomer eens een van de ouderen in je omgeving en vier samen de zomer.

An van ’t Veer vrijwilligster bij het rolstoelfietsen in Ouderkerk a/d Amstel
We zijn op bezoek bij An van ’t Veer (75 jaar) in haar zonnige woning in Ouderkerk waar zij al vierenveertig jaar met veel plezier woont. Dat zowel zij als haar echtgenoot voor anderen klaar staan blijkt al meteen wanneer mijnheer naar de buurman verdwijnt om daar een handje toe te steken bij het onderhoud van de tuin. An heeft mij aan zien komen fietsen op mijn e-bike en omdat zij ook elektrisch fietst raken we daarover al snel aan de praat. Fietsen is iets wat ze heel graag doet.
 
Wat is rolstoelfietsen?
Een rolstoelfiets is een fiets die bestuurd wordt door een vrijwilliger. De gast die meegaat zit voorin.
 
Waar bestaat het vrijwilligerswerk uit?
Als we gaan fietsen dan zijn er altijd twee rolstoelfietsen om de gasten te vervoeren en dus twee vrijwilligers die de fietsen besturen. Daarnaast moet er altijd iemand zijn die mee fietst vanwege de veiligheid. Of als er iets gebeurt is het belangrijk dat er iemand even kan gaan bellen of hulp halen zonder de gasten alleen te moeten laten. En dat is wat ik doe, ik fiets mee. Ik heb wel geprobeerd om zelf een rolstoelfiets te berijden maar dat laat ik toch liever aan anderen over. De fietsen hebben gelukkig wel elektrische ondersteuning want anders zou het wel erg zwaar zijn.
We vragen meestal waar de gasten naar toe willen en dat is dan vaak de Ronde Hoep maar we fietsen ook graag naar het Amstelpark of langs de Amstel en we doen altijd onderweg ergens een consumptie. We beginnen met fietsen wanneer het weer warmer begint te worden, dat is zo rond eind april.  Als het dan toch nog wat fris is hebben we een dekentje of een pet zodat de gasten het niet koud krijgen.  
Naast het fietsen zijn er verder nog de regel dingen zoals de gasten bellen en het maken van een overzicht van wie er meegaat en wie er fietst. Dat doen drie coördinatoren: Addy Lubbers, Ton Terra en An van ’t Veer.  Soms is het even puzzelen maar het lukt altijd weer.
 
Hoe ben je bij de Rolfietsgroep terecht gekomen?
Zo een zeven jaar geleden zag ik een oproepje dat er vrijwilligers gezocht werden voor het rolstoelfietsen en omdat ik erg van fietsen houd en nog wel wat tijd over had heb ik me aangemeld. Het is me zo goed bevallen dat ik het nu al zeven jaar doe en voorlopig lekker door ga.
 
Kan iedereen rolstoelfietser of meerijder worden?
Ja, als je van de buitenlucht houdt, fietsen leuk vindt en graag iets voor een ander betekent en zin hebt in een gezellige middag, dan kan je je aanmelden. Je krijgt eerst les in het besturen van de fiets want je moet het wel even onder de knie krijgen.
 
Met hoeveel vrijwilligers doen jullie het werk?
We zijn nu met veertien mensen die fietsen en zes mee-fietsers. We hebben tweeëntwintig gasten die allemaal regelmatig aan de beurt komen. We kunnen dus zeker nog extra mensen gebruiken, zowel gasten als (mee-)fietsers.
 
Wat doe je in je vrije tijd?
Veel fietsen haha! Mijn man en ik fietsen veel: de fietsvierdaagse of andere meerdaagse fietstochten of we fietsen van hotel naar hotel.
 
Wat heeft vrijwilligerswerk jou gebracht?
De voldoening. Het is altijd weer fijn om de gasten een gezellige middag te bezorgen. Sommigen zie je uitbundig genieten en anderen doen dat stilletjes. Maar genieten dat doen ze en dan doe ik dat ook!