Vrijwilligerswerk onder de loep

 
Vrijwilligerswerk onder de loep
Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.
 
Maatschappelijk ondernemen voor lokale bedrijven
Steeds meer bedrijven zijn maatschappelijk betrokken. Ze leveren materialen, subsidies of mankracht. Zo organiseren veel bedrijven een vrijwilligersdag. Onder werktijd helpen ze ouderen, knappen ze een clubhuis op of zamelen ze geld in voor een project in de Derde Wereld. Stichting Coherente is groot voorstander van deze initiatieven. Daarom helpen wij u graag in het realiseren van vrijwillige projecten zodat ook uw bedrijf een leuk, nuttig en leerzame ervaring aan uw medewerkers kan aanbieden. Want vrijwilligerswerk onder werktijd is een win-win situatie; niet alleen werkt u aan de opbouw van de samenleving, u bent tevens bezig het fundament van uw bedrijf te versterken. IBFD, Rabobank, KPMG en The Nielsen Company gingen u voor in gemeente Ouder-Amstel. Is dit ook iets voor uw bedrijf? Wij horen graag van u: [email protected]
 
Vrijwillige tuinman Ronald van Waveren
Vandaag schenken wij aandacht aan een vrijwilliger die van het buitengebeuren houdt, en dus zetten wij hem graag in het zonnetje tijdens deze koude dagen. Het betreft Ronald van Waveren. Hij woont in Ouderkerk aan de Amstel en is 58 jaar. Hij is werkzaam als tuinvrijwilliger. Hij doet dit in Ouderkerk via Stichting Coherente. En in Amsterdam Oud Zuid via de Vrijwilligerscentrale Amsterdam.
Het interview kunt u lezen op www.coherente.nl/vrijwilligers/vrijwilligerswerk-onder-de-loep
Coherente is hard op zoek naar collega-tuinvrijwilligers in Ouderkerk. Geïnteresseerd? Mail naar [email protected]
 
Hoe kom je zo in het vrijwilligerswerk terecht?
Ik wilde graag een steentje bijdragen aan het maatschappelijke gebeuren. Ik heb me georiënteerd via internet en op een gegeven moment contact gezocht met Stichting Coherente.
Ik heb daar een intakegesprek gehad met Huib van Straten, de coördinator van het vrijwilligerswerk. Ik had verteld dat ik iets wou doen met mijn handen en het liefst in de buitenlucht. Toen bleek dat men behoefte had aan tuinmannen.
Het buiten zijn vind ik mooi. Ik fiets bijvoorbeeld veel. Dat geeft me energie.
De stap naar de groene buitenwereld was snel gemaakt. Als je aan een tuin gewerkt hebt en deze hebt opgeknapt, geeft dat je een voldaan gevoel. Een sportschool heb ik niet meer nodig.
 
Ben je al lang werkzaam als tuinman?
Dat is wel leuk om te melden. Ik heb het roer omgegooid. Ik was inkoper op het gebied van mode. Ik heb jarenlang veel gereisd. Maakte lange vluchten naar het verre oosten. Daarbij nog vele vergaderingen en kantoorwerk.
Ik was altijd wel handig met mijn handen. In mijn jeugd al. Mijn vader was timmerman. Ik ging vaak met hem mee om een kijkje te nemen bij de projecten waar hij aan werkte. Je krijgt dan al gauw een fingerspitzengefühl.
Ik werk nu bij een hoveniersbedrijf. Mooi dat ik daar terecht ben gekomen. Een pré was dat ik al vrijwilligerswerk deed als tuinman.
 
Hoe kom je aan je klanten?
De klant dient een verzoek in via Stichting Coherente. Vervolgens wordt ik toegewezen aan klanten. Het betreft mensen die niet in staat zijn een tuinman te huren en het fysiek niet aankunnen om de tuin te onderhouden.
Het gaat vooral om het lekker opfrissen van de tuin. Het is eigenlijk de tuin netjes maken. Onkruid wieden. Snoeien en schoffelen. Het is vooral heel veel snoeiwerk.
 
Moet je aan bepaalde eisen voldoen?
Als je handig bent kom je al heel ver. Je hoeft geen professional te zijn. Een betrouwbare indruk is natuurlijk ook belangrijk. Je komt immers bij mensen in hun huis. Als je dit werk wil doen moet je dan ook een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) laten zien.
 
Hoe kom je aan het gereedschap?
De afspraak met Coherente is dat cliënten wat tuingereedschap hebben.
 
Je werkt alleen aan een tuin?
Ja, dat doe ik alleen. De eerste keer dat ik via Coherente naar een klant ging, ging ik wel samen met een collega vrijwilliger. Dat is wel prettig. Dan zie je een beetje hoe het gaat.
 
Zeg je wel eens nee tegen een klant?
Nee hoor, dat is nooit voorgekomen. Zelfs als de tuin een behoorlijke klus is, zal ik ermee aan de slag gaan. Wij mogen wel werkzaamheden weigeren uit veiligheid. Bijvoorbeeld geen bomen toppen of op een ladder staan. Ik wil wel op de grond blijven staan.
 
Heb je ook vaste klanten?
Ja ik heb een aantal vaste klanten. Dat is handig, want dan weet je wat je moet doen.
 
Wat geeft het vrijwilligerswerk jou?
Je voelt je zo gewaardeerd. In de hoedanigheid als vrijwillige tuinman, krijg je voornamelijk te maken met ouderen. Ze zijn ontzettend blij met hetgeen je doet.
Maar ik merk dat het sociale aspect minstens zo belangrijk is. Een gezellig praatje doet deze mensen goed. Kopje koffie erbij. Erg gezellig. Gemiddeld werk ik om de 2 maanden aan een tuin.
 
Zou je graag zien dat meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger?
Ja, altijd goed als mensen zich blijven aanmelden. Bijvoorbeeld om het stokje over te dragen van oudere collega’s.
 
Afspraak maken? bel 020-6993164 of mail naar [email protected]