Vrijwilligerswerk onder de loep

Vrijwilligerswerk onder de loep
Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.
 
Wij zoeken een nieuwe schrijver!
In onderstaand interview nemen we afscheid van Frank Bijlhout. Hij heeft ruim anderhalf jaar deze column geschreven en verdient het ook dubbel en dwars om in het zonnetje gezet te worden. Lijkt het u leuk om colums voor ons te schrijven? Mailt u dan naar [email protected]
 
Interview met Frank Bijlhout, schrijver bij Coherente.
 
Frank, je zit nu aan de andere kant van de tafel. Hoe bevalt dat?
Best spannend eigenlijk. Ik besef mij nu ook pas dat anderen dit ook wel zo hebben kunnen ervaren. Je weet toch niet echt wat je kan verwachten en je wilt ervoor zorgen dat het een leuk verhaal wordt, dat het informatief is en dat het een toegevoegde waarde is zijn voor de organisatie waar je vrijwilligerswerk voor doet. Ik kan mij ook voorstellen dat mensen het juist heel leuk vinden om hun verhaal te doen en aandacht te vragen voor hun organisatie.
 
Jij hebt ruim anderhalf jaar bij ons vrijwilligerswerk gedaan. Hoe ben je bij ons terecht gekomen en wat heb je voor werk gedaan?
Ik kwam in eerste instantie binnen via jou (Huib van Straten; Coherente). Het leek mij leuk om iets van kantoorwerkzaamheden te doen. Ik vind het belangrijk om mij daarin te blijven ontwikkelen, dingen zoals computervaardigheden bijhouden. Ik ben dan ook begonnen bij Coherente als administratief ondersteunende kracht.
Al gauw werd mij gevraagd of ik interviews met andere vrijwilligers in Ouder-Amstel wilde afnemen, met als doel om hen in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor het werk en de organisaties. Ik ben een communicatief persoon en ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en te spreken. Ook schrijven vind ik leuk, dus dat sprak mij zeer aan. Al snel sloeg dat om in volle enthousiasme. Het was ontzettend leuk om te doen. Ik heb zo ongeveer 15 interviews gedaan. Dat was een prachtige ervaring.
 
En nu weer een reguliere baan.
Ja, ik ben nu weer 5 dagen in de week bezig. Daardoor heb ik helaas het vrijwilligerswerk moeten opzeggen. Ik doe mijn werk graag nauwkeurig en daar heb ik geen ruimte meer voor. Ik ga het wel missen.
 
Wat heeft het vrijwilligerswerk jou opgeleverd m.b.t. het vinden van werk?
Veel. Het is interessant om in een organsiatie als Coherente te werken. Ik heb computervaardigheden geleerd die ik nog niet eerder beheerste. Je blijft up-to-date met computerprogramma’s. En een potentiele werkgever ziet dat je je bent blijven ontwikkelen en je belangeloos inzet, dat je intrinsieke motivatie hebt om aan de slag te gaan/blijven. Als je bijvoorbeeld geen werk hebt is het heel nuttig om vrijwilligerswerk te doen. Dan is de overgang naar regulier werk niet zo groot.
 
Hoe was het om de vrijwilligers te interviewen?
Ik vond het heel erg leuk en voelde mij op mijn gemak. Meer dan ik me nu voel, haha! Ik heb alleen maar bewonderenswaardige mensen ontmoet, die zo onbaatzuchtig doen wat ze doen en er voor open stonden om hun verhaal te delen. Ook was het leuk om achter de schermen te kunnen kijken bij plekken waar je normaal gesproken gewoon langsfietst. Zo ben ik o.a. bij Beth Haim geweest voor een interview met iemand die de begraafplaats en het groen onderhield.  En ik was ook al heel lang benieuwd hoe het Gezellenhuis er van binnen uitzag. Ook dat heb ik dankzij dit werk kunnen meemaken. Ik interviewde daar een drukker. Vanaf de bushalte zag ik altijd in de verte De Amstelbocht liggen. Ook daar heb ik een vrijwilliger geinterviewd en kwam ik zodoende ook op die loactie. Ik herinner mij ook nog het interview met het Cultureel platform. Het was heel interessant om te horen hoe zij op een gegeven moment een schat aan kunst hadden gevonden. En het G-team van CTO '70 was ontzettend leuk om de middag bij door te brengen. Maar ook De Zonnebloem, de Brandweer, Belklus, Preventief Huisbezoek. En mijn eerste, met een vrijwillige barmedewerkster. En soms werd ik zelfs uitgenodigd bij mensen thuis. Bijvoorbeeld bij een vrijwilliger van Mantelzorg en Meer. Heel hartelijke mensen. Wat ook erg interessant was was. Eigenlijk wil ik wel iedereen benoemen!
 
Welk moment staat je nog het beste bij?
Eigenlijk wil ik niemand uitsluiten, want ik vond het allemaal mooi. Beth Haim, omdat de locatie zo bijzonder was. En geschiedenis is mijn hobby, dus dat sloot ook aan bij mijn persoonlijke interesse.
Heel bijzonder vond ik het interview met Mohammad. Het verhaal kreeg diepte door zijn persoonlijke achtergrondverhaal als immigrant. Dat verhaal werd opgepikt door 100%NL Magazine, die vervolgens een interview van 5 pagina’s met hem heeft gedaan.
 
Daar mag je trots op zijn.
Dank je.
 
Wat zou jij je trouwe lezers mee willen geven?
Ik wil iedereen bedanken voor hun aandacht.  Blijf lezen en blijf nieuwsgierig. Er zijn zo veel  vrijwilligers en verhalen.
 
En ga vrijwilligerswerk doen!
Haha, ja dat ook!