Vrijwilligerswerk onder de loep

Deze maand zetten wij Ans van ’t Hoff in het zonnetje. Zij is 67 jaar en is Bestuurslid bij De Zonnebloem. Ans is een maatschappelijk betrokken vrouw. Als tiener deed zij al vrijwilligerswerk. Het blijkt zelfs een familietraditie. Haar moeder deed vrijwilligerswerk, en haar dochter heeft het ook gedaan. Ans bleek tijdens haar carrière communicatief sterk. Interactie met mensen is waar zij goed in is.
 
Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
Ik geloof in vrijwilligerswerk. Ik heb dit altijd gedaan. Op mijn achttiende ben ik daarmee voor het eerst begonnen. Ik deed toen bestuurswerk bij een Korfbalvereniging. Ik kwam daar terecht via mijn moeder, zij was daar ook Bestuurslid. Ik kwam dus al jong in aanraking met het fenomeen vrijwilligerswerk.
Begin jaren tachtig ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij peuterspeelzaal De Brulboei in het dorpshuis te Duivendrecht. Een aantal jaren was ik voorzitter van de stichting, tot ik ging verhuizen naar Ouderkerk.  Ook heb ik nog een tijd vrijwilligerswerk gedaan voor de Wereldwinkel in Ouderkerk. Ik kwam met hen in aanraking via mijn dochter. Zij deed daar als vrijwilligster de financiële administratie. Op een gegeven moment moest de Wereldwinkel helaas sluiten vanwege te lage omzet.
 
Wanneer ben je begonnen bij De Zonnebloem?
Nadat mijn werk ophield, kwam er al gauw een moment dat ik me weer ging oriënteren op extra vrijwilligerswerk. Ik heb diverse mogelijkheden bekeken. De Zonnebloem sprak me het meeste aan. Ik geloof ook in de doelstelling van De Zonnebloem.
Ik heb een intakegesprek gehad met John van der Kuijl. Hij was destijds voorzitter bij de Zonnebloem. Uit het gesprek kwam naar voren dat, ik het best tot mijn recht zou komen als bestuurslid. Inmiddels ben ik vijf jaar bij De Zonnebloem.
 
Wat voor werk deed je vroeger?
Ik had Chemie gestudeerd,  en  ben toen bij Philips Duphar gaan werken op het chemisch lab. Bij nader inzien zag ik me dat niet de rest van mijn leven doen. Je bent erg individualistisch bezig tussen de buisjes en potjes, en ik werk toch liever met mensen.
Uiteindelijk ben ik samen met mijn Afdelingsmanager doorgegroeid in de organisatie en werkte op het Projectbureau. Dit werk stopte, omdat ik mijn eerste kind verwachtte. Destijds betekende een zwangerschap dat je moest stoppen met werken. Parttime werken bestond toen nog niet. Kinderdagverblijven ook niet. Al gauw wilde ik toch wel weer iets gaan doen.  Dat was dus de periode dat ik weer vrijwilligerswerk ging doen bij peuterspeelzaal De Brulboei.
Begin jaren negentig ben ik weer gaan werken in een reguliere baan. Mijn uiteindelijke functie was Database Manager in de marketing.
 
Welke werkzaamheden voer je zo al uit als bestuurslid bij De Zonnebloem?
Ik ben bestuurslid activiteiten. Ik hou me bezig met het voorbereiden en organiseren van activiteiten. Samen met Coherente en het Rode Kruis is er in de zomer elke week een activiteit. Zoals een bustocht, bezoek aan een pannenkoekenhuis of een Jazz café.  Daarnaast heeft de Zonnebloem ook uitjes welke ik coördineer en het vervolgens uitvoer met de vrijwilligers. Bijvoorbeeld het plannen van de bus, het regelen van de locatie. Gasten uitnodigen per brief.
Wij krijgen ook verzoeken via de Riki Stichting, zoals hartenwensen en 1op1 uitjes. De Riki Stichting financiert projecten die het welbevinden van kwetsbare groepen, als ouderen, verbeteren. Zij vragen de Zonnebloem iets leuks te doen met de gasten, wat zij dan financieren. Dit is niet alleen leuk voor de gasten. Ook de vrijwilligers hebben er dan leuke taken bij.
 
Zijn er nog veel vacatures vacant bij De Zonnebloem Ouderkerk aan de Amstel?
De functie Voorzitter staat al geruime tijd vacant. Het zal bijzonder welkom zijn als we daarvoor iemand kunnen vinden. Iemand die bindend is in het bestuur. En iemand die het gezicht van De Zonnebloem naar buiten is. Bijvoorbeeld in het contact met de Riki Stichting, Coherente of het GVO (Gezamenlijk Vrijwilligers Overleg).
Er is een uitgebreid functieprofiel te vinden op de website van Coherente via de link coherente.nl/voorzitter-zonnebloem. Wellicht spreekt iemand dit aan.
We zoeken ook nog vrijwilligers die bezoekwerkzaamheden willen doen bij een gast. Een gast is iemand met een lichamelijke beperking. De vrijwilliger kan bijvoorbeeld bij een gast op de koffie gaan, of samen iets leuks gaan doen.
 
Welke dierbare ervaringen heb je aan je functie bij de Zonnebloem?
Een ervaring die me nog erg bijstaat betrof twee vriendinnen die hadden aangegeven dat ze graag naar het theater wilden. Zij wilden naar Annie MG Schmidt, De Musical. We hadden alles geregeld. Mijn man zou fungeren als chauffeur. Echter, vlak voordat we zouden gaan, overleed één van die vriendinnen. Heel triest. Toen is gelukkig een andere vriendin van haar meegegaan.
 
Hoe vaak vergaderen jullie?
Het bestuur komt om de zes weken bij elkaar om te vergaderen. De vrijwilligers komen zes keer per jaar bijeen om te vergaderen.
Het bestuur bestaat uit 5 personen. We hebben geen eigen pand. De vergaderingen van het bestuur vinden thuis plaats. De vergaderingen met de vrijwilligers vinden plaats in het dienstencentrum van Stichting Coherente.
 
Voel je je gewaardeerd als vrijwilliger?
Ja, ik voel me zeer gewaardeerd. Ik haal er veel energie uit.
 
Zou je graag zien dat er meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen?
Ja, het is zelfs van cruciaal belang. Veel instellingen, verenigingen, buurthuizen en andere organisaties kunnen niet zonder. Als er geen vrijwilligers meer zouden zijn zou dat grote gevolgen hebben voor onze maatschappij.