Vrijwilligerswerk onder de loep

 
Vrijwilligerswerk onder de loep
Ouder-Amstel zou hetzelfde niet zijn zonder de inzet van onze vele vrijwilligers. Hier besteden wij dan ook graag aandacht aan. In deze rubriek zoomen wij maandelijks in op een vrijwilligersfunctie uit ons dorp en behandelen wij een belangrijk onderwerp.

 

Mensen met groene vingers en een groot hart gezocht.
Ouderen worden geacht steeds langer thuis te wonen en zoveel mogelijk zelfstandig te blijven functioneren. In huis doen ze nog veel zelf en dat is meestal juist ook fijn. In de vertrouwde omgeving in je eigen tempo je dingen kunnen doen. Licht huishoudelijk werk en koken lukt dan nog wel en de boodschappen worden door bijvoorbeeld de buurvrouw of één van de kinderen gehaald of zelfs thuisgebracht. Maar de tuin onderhouden gaat niet meer en dat is een doorn in het oog, want hij stond er altijd zo netjes bij. Het lichte werk lukt nog wel; wat dorre blaadjes wegvegen en water geven. Maar er moet zoveel meer gebeuren en dat gaat echt niet meer en om hulp vragen valt niet altijd mee. Dus daarom een oproep naar mensen die een tuintje willen adopteren of gewoon eens een keer willen helpen. Een groepje vrienden of buren die het gezellig vinden om samen een paar uurtjes wat tuinwerk te verzetten kan natuurlijk ook.  

Voor meer informatie:
Stichting Coherente
Margit Rechtuijt
m.rechtuijt@coherente.nl of 020-4963673

 
Leonie Eliazer vrijwilligster bij Co’s kamer voor afdeling Duivendrecht
 

Deze keer ben ik op bezoek bij Leonie Eliazer (63 jaar) in haar gezellige flat in Duivendrecht.

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?

Ik draag mijn steentje bij aan Co’s kamer, waar ik samen met andere vrijwilligers activiteiten organiseer voor ouderen. De gasten kunnen zelf aangeven hoe ze de ochtend willen invullen. Het kan zijn dat ze een boodschapje willen doen of naar de kapper willen waar wij ze dan naartoe brengen. Of naar muziek willen luisteren of creatief bezig zijn. We doen ook altijd bordspellen. En we kunnen de gasten ook helpen met bepaalde vragen waar ze mee zitten. Verder doen we op dinsdagochtend ook zittend gymnastiek. Als de gasten niet zelfstandig naar het dorpshuis kunnen komen dan komen ze met de regiotaxi of worden door ons opgehaald. Aan het eind van de dag wordt er een warme maaltijd geserveerd die ook weer door vrijwilligers is bereid en die gezellig met elkaar gegeten wordt. Sommige gasten komen alleen voor de maaltijd en anderen zijn de hele ochtend aanwezig. Op dinsdag- en donderdagochtend van 10:00 tot 13:30 kunnen de gasten bij Co’s kamer in Duivendrecht terecht. De ochtenden worden gemiddeld door ongeveer vijftien gasten bezocht waarvan er mensen zijn die er iedere week komen. Het gaat hier niet per se om eenzame ouderen, voor vele van hen is het gewoon een fijn extraatje en een plek om elkaar te ontmoeten.

Hoeveel uur in de week zet jij je in?

Sinds vorig jaar mei doe ik dit werk nu en ben begonnen met één ochtend in de week, maar omdat ik het zelf zo fijn vind om te doen doe ik het nu twee ochtenden in de week. Ik help met het ophalen van gasten die in een rolstoel zitten en verder help ik met alles wat zoal gedaan moet worden op zo’n ochtend.

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

De laatste jaren werk ik niet meer en ik merkte dat ik daarmee ook wel mijn sociale contacten verloor. Ik heb vroeger in de catering gewerkt en heb hier in Duivendrecht post bezorgd. Met mensen omgaan vind ik fijn en gaat me goed af. Ik kwam in aanraking met de stichting Coherente en zo kwam ik bij Co’s kamer terecht.

Het geeft me ook een goed gevoel dat ik iets voor de maatschappij terug kan doen. De participatiewet is er voor mij en ik doe daar vrijwilligerswerk voor terug. Dan klopt het voor mij beter.

Wat doe je in je vrije tijd?

Wekelijks doe ik aan volksdansen waar ik veel plezier aan beleef en ik maak glassieraden en mag graag breien en haken.

 

Wat heeft vrijwilligerswerk jou gebracht?

Het is mooi om de verhalen achter de gasten te horen. Veelal wonen ze hier al hun hele leven en weten hoe het hier vroeger was en vinden het leuk om daar nog eens over te praten. Ik heb de afgelopen jaren een lastige tijd doorgemaakt waarbij ik in een neerwaartse spiraal zat. Door het vrijwilligerswerk te gaan doen ben ik daar weer uitgeklommen en gaat het nu echt weer goed met me. Het hebben van sociale contacten, het gevoel er weer bij te horen en het gevoel dat ik echt iets voor een ander kan betekenen, heeft mij erg geholpen. Eigenlijk is het een win-win situatie. Doordat ik er voor anderen kan zijn en daar voldoening uit haal gaat het met mij ook weer goed. En als ik een keer afwezig ben dan word ik echt gemist want dan wordt er gevraagd waar ik ben. En dat doet me goed. Ik ga er altijd met plezier heen en heb nog nooit een dag gehad dat ik met tegenzin ging.

Een handje helpen bij Co’s kamer

Nieuwsgierig geworden en ook enthousiast geraakt door het interview met Leonie?

Er is altijd behoefte aan vrijwilligers dus neem gerust contact:

Bel 020-6993164, contactpersoon Simone van Dorth voor Duivendrecht
of 020-4963673, contactpersoon José Zeinstra voor Ouderkerk aan de Amstel