Taalcoach worden

De Nederlandse taal leren?

"Het begint met taal"

Met het taalproject Samenspraak willen we Nederlandstalige en anderstalige bewoners uit Ouder-Amstel dichter bij elkaar brengen door middel van de Nederlandse taal.

Zij komen in huiselijke kring, het Dorpshuis in Duivendrecht, Bindelwijk of het Dienstencentrum in Ouderkerk samen om te praten over hun dagelijks leven. Dit informele 1-op-1 contact geeft anderstaligen de mogelijkheid om op een ongedwongen manier Nederlands te leren praten en beter wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving. Voor Nederlandstalige vrijwilligers is het een kans om kennis te maken met andere culturen.

Het contact met Nederlandstaligen is een goede manier om de spreekvaardigheid te verbeteren. Goed Nederlands leren spreken, lukt pas als je dagelijks met de taal bezig bent. Door gewone, alledaagse conversatie dus. Voor mensen die Nederlands willen leren, is het daarom belangrijk om regelmatig Nederlanders te ontmoeten met wie zij kunnen praten. Het project ‘Samenspraak Ouder-Amstel’ wil dit mogelijk maken door anderstaligen en Nederlandse vrijwilligers die hen willen begeleiden, met elkaar in contact te brengen.

Samenspraak is een uniek taal- en integratieproject omdat:

  • het project geheel op conversatie gericht is: er wordt geen taalles gegeven, maar enkel gepraat
  • het project laagdrempelig, persoonlijk en intiem is: deelname is gratis, de gesprekken vinden thuis plaats, in het Dorpshuis Duivendrecht of Bindelwijk in Ouderkerk, het betreft een 1-op-1 contact
  • de Nederlandstaligen individuele begeleiding krijgen vanuit de Samenspraak-organisatie en deel kunnen nemen aan een studiedag
  • het lokale project richt zich op Ouder-Amstel, zodat mensen in de buurt elkaar leren kennen, ervaringen delen en zich meer verbonden voelen.

Vrijwilligers krijgen instructies en kunnen hun wensen omtrent de bemiddeling kenbaar maken. In een kennismakingsgesprek met de anderstalige wordt onder andere gekeken naar zijn of haar taalniveau, motivatie en behoefte. Nadat de contactpersoon een geschikte kandidaat voor de Nederlandstalige heeft gevonden, zijn de deelnemers zelf verantwoordelijk voor het maken van een eerste afspraak en de voortgang van het converseren. Eén keer in de zoveel tijd informeert de contactpersoon hoe het contact verloopt. Ook worden bijeenkomsten georganiseerd waar de begeleiders ervaringen kunnen uitwisselen en kennis kunnen opdoen over thema’s als ‘interculturele communicatie’ en ‘Nederlands als tweede taal’.
Elke maand geeft Coherente een speciale Nieuwsbrief voor taalmaatjes uit met verschillende wetenswaardigheden of materialen die te gebruiken zijn in het contact met anderstaligen.

Naast het project SamenSpraak zijn er Taalcursussen in groepsverband te volgen bij Coherente.
Deze groepen komen bijeen in Duivendrecht (dinsdag, Dorpshuis) en Ouderkerk (donderdag, Dienstencentrum). Het tijdstip is afhankelijk van het niveau van de anderstalige.

De groepen worden begeleid door een taaldocent en een vrijwilliger, er wordt lesgegeven uit een boek en de taal wordt geoefend door gesprekken over alledaagse zaken.


Lees hier een artikel uit Weekblad voor Ouder-Amstel, mei 2018

Klik hier om te kijken naar taalcoach Judith uit Amstelveen en waarom zij het belangrijk vindt anderstaligen te ondersteunen. 

 

Wilt u taalcoach worden? Aanmelden en informatie verkrijgen kan op dinsdag, woensdag en donderdag via telefoonnummer: 020-6993164 bij Wietske Dikkers of e-mail: w.dikkers@coherente.nl