Gemeentelijk verzekeringen voor vrijwilligers

Gemeente Ouder-Amstel heeft een VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten van Centraal Beheer Achmea. Alle vrijwilligers, mantelzorgers, maatschappelijk stagiairs en mensen die in het kader van ‘Tegenprestatie’ vrijwilligerswerk doen zijn hierdoor automatisch verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk. Vrijwillige brandweer en vrijwillige politie hebben een eigen verzekering.
 
De VNG Vrijwilligerszekering verzekert risico’s die direct verband houden met de vrijwilliger en het werk dat gedaan wordt:
• aansprakelijkheid van de vrijwilligers;
• aansprakelijkheid van de organisatie;
• bestuurdersaansprakelijkheid;
• ongevallen;
• persoonlijke eigendommen;
• rechtsbijstand.
 
Mantelzorg wordt vaak verricht voor familie en andere dierbaren. Deze zorgtaken worden niet verricht voor een rechtspersoon. Daarom kan de mantelzorger binnen de VNG Vrijwilligersverzekering, geen aanspraak maken op verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen.
 
De VNG Vrijwilligersverzekering biedt een secundaire dekking. Heeft u als vrijwilliger schade? En is er een andere verzekering dan de VNG Vrijwilligersverzekering waarop u de schade kunt melden? Dan gaat die andere verzekering voor. Dat wordt bedoeld met ‘secundaire dekking’. Het maakt daarbij niet uit wanneer die andere verzekering geregeld is. Die secundaire dekking geldt voor alle verzekeringen, behalve voor de ongevallenverzekering.
 

Schademeldingen vrijwilligers

De vrijwilliger of rechtspersoon kan het digitaal schadeformulier vrijwilligers op Centraalbeheer.nl invullen en opsturen naar: alex.fiene@duoplus.nl. De gemeente zet de claim vervolgens digitaal door naar Centraal Beheer Achmea. De verzekeraar wikkelt de schade rechtstreeks af met de benadeelde.

Voor het dekkingsoverzicht klikt u hier
Voor de brochure klikt u hier
Meer informatie vindt u hier