Koempoelan

Koempoelan is een Maleis woord, dat "bijeenkomst" of "gezellig samen zijn met elkaar" betekent.

Dit woord gebruiken wij vaker in dit cultureel evenement want meestal gaat het over de geschiedenis van Nederlands Indië. Deze koempoelan is voor iedereen die belangstelling heeft voor de Nederlands-Indische  geschiedenis en de Indonesische archipel. Elke Coherente koempoelan heeft een eigen thema of onderwerp. Wij benaderen de inwoners van deze gemeente ook om hun eigen ervaringen te presenteren of te delen. Het gaat hier niet alleen maar over algemene geschiedenis maar ook over een familiegeschiedenis of over reisverhalen. De koempoelan is gemaakt met elkaar en voor elkaar.

Het programma begint om 14.30 uur en bestaat uit een lezing of presentatie, met om 15.30 een kwartiertje pauze, en eindigt om 16.30 uur. Bij de lezing worden Indische zoetige hapjes en thee gepresenteerd. Tijdens de pauze krijgt u Indische hartige hapjes en stroop susu. Susu betekent melk; in dit geval is dat sojamelk gemengd met kokoswater en rozensiroop. Eén keer per jaar is er een Rijsttafel.

De koempoelan wordt 5 tot 6 keer per jaar gehouden in het Dorpshuis van Duivendrecht, gangbaar op vrijdagmiddag.

De kosten voor deelname zijn €5 inclusief Indische hapjes en drankjes, voor de Rijsttafel wordt een extra bedrag gevraagd.

Contactpersoon: Tessa Marnette, t.marnette@coherente.nl, 06 42648954.

 

15e editie Koempoelan op vrijdag 13 Januari 2023
14.30 – 16.30 uur (inloop vanaf 14:00). Kosten € 5,- (Indische hapjes, thee, stroop soesoe)

Vanwege het Chinese nieuwjaar op 23 januari is het onderwerp tijdens deze koempoelan: de Chinezen in Indonesië.

Chinezen en Indonesië: een acceptatie en discriminatie
In 1293 arriveerden de eerste Chinezen op Java. Begin 15e eeuw vestigen zich Moslim-Chinezen in de archipel. Met de komst van de VOC werd handelsrelatie met China intensiever. Soms waren de Chinezen geliefd vanwege bepaalde producten die men via hen kon kopen, soms waren ze heel onpopulair vanwege bijvoorbeeld dure rentes op leningen. Dat leidde tot spanningen. De VOC kwam in 1740 met een wet dat zonder permissiebriefje Chinezen moesten sterven of verdwijnen. Dat werd een bloedbad. Later kregen de Chinezen meer ruimte maar speelde het nationalisme van zowel Indonesiërs als Chinezen een heftige rol. Tijdens de Japanse bezetting en erna onder het bewind van Soekarno bleven de spanningen waarna ten tijde van Soeharto hun positie ernstig bedreigd werd. Over deze veelzijdige geschiedenis, ook de bijdrage aan de Indonesische keuken, verteld historicus Jo Blom.