Koempoelan

Koempoelan is een Maleis woord, dat "bijeenkomst" of "gezellig samen zijn met elkaar" betekent.

Dit woord gebruiken wij vaker in dit cultureel evenement want meestal gaat het over de geschiedenis van Nederlands Indië. Deze koempoelan is voor iedereen die belangstelling heeft voor de Nederlands-Indische  geschiedenis en de Indonesische archipel. Elke Coherente koempoelan heeft een eigen thema of onderwerp. Wij benaderen de inwoners van deze gemeente ook om hun eigen ervaringen te presenteren of te delen. Het gaat hier niet alleen maar over algemene geschiedenis maar ook over een familiegeschiedenis of over reisverhalen. De koempoelan is gemaakt met elkaar en voor elkaar.

Het programma begint om 14.30 uur en bestaat uit een lezing of presentatie, met om 15.30 een kwartiertje pauze, en eindigt om 16.30 uur. Bij de lezing worden Indische zoetige hapjes en thee gepresenteerd. Tijdens de pauze krijgt u Indische hartige hapjes en stroop susu. Susu betekent melk; in dit geval is dat sojamelk gemengd met kokoswater en rozensiroop. Eén keer per jaar is er een Rijsttafel.

De koempoelan wordt 5 tot 6 keer per jaar gehouden in het Dorpshuis van Duivendrecht, gangbaar op vrijdagmiddag.

De kosten voor deelname zijn €6,50 inclusief Indische hapjes en drankjes, voor de Rijsttafel wordt een extra bedrag gevraagd.

Contactpersoon: Tessa Marnette, t.marnette@coherente.nl, 06 42648954.

 

18e editie Koempoelan: museumbezoek Amsterdam      

Wanneer: vrijdag 21 Juli 2023, tijd 10.00 – 17.00 uur

Kosten: €15,00 (inclusief rondleiding, lezing en drankje bij museum Het Schip). Museumkaart gratis. Vervoer en lunch eigen rekening.
Aanmelden: via t.marnette@coherente.nl of 06 42648954. Aanmelden en betalen (PIN) tot uiterlijk 20 juli.
Programma:

10.45 UUR: verzamelen bij MULTATULI MUSEUM: Korsjespoort-steeg 20, 1015 AR Amsterdam

11.00 uur: Rondleiding. In het museum wordt u meegenomen langs de geschiedenis van Indonesië ten tijde van Multatuli’s verblijf. Daar maakt u bovendien kennis met het mooie, tragische en tegen-strijdige leven van Eduard Douwes Dekker. In het museum is de tentoonstelling 'Ik weet niet waar ik sterven zal. Saïdjah en Adinda door de ogen van Dick Matena' te zien. 

12.30 uur Lunch bij SIE JOE Indonesisch eethuis, Gravenstraat 24-A, 1012 NM, op eigen kosten. Daarna met OV reizen naar Het Schip.

15.00 uur MUSEUM HET SCHIP, Oostzaanstraat 45, 1013 WG Amsterdam. Tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School over de relatie van de Amsterdamse School met Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië. Om 15.30 een lezing door de curator.

16.30 uur: Borrel bij de museum café (bij mooi weer buiten).