Archief exposities 2015, 2016, 2017

‘ Stukartieve Kunst 2017‘ - Franci Stukart

Franci Stukart, geboren in 1932 liep als klein kind al met kroontjespen en potje Oost-Indische inkt over de Amsterdamse grachten om de statige huizen na te tekenen. Al het werk uit haar jeugd is echter verloren gegaan tijdens de overstroming in Tuindorp in de jaren ’60.

Later is zij in haar artistieke ontwikkeling van realistisch naar abstract gaan schilderen. Haar inspiratiebronnen zijn natuur, muziek, architectuur, maar ook wat er in de wereld gaande is. Het kleurgebruik is vaak fel (primaire kleuren) waarmee haar werk toch steeds herkenbaar blijft. Als tegenpool maakt zij zachte pastels. Haar schilderijen zijn zeer divers. Zij wil enerzijds spanning en anderzijds harmonie brengen tussen het schilderij en de toeschouwer.

Ondanks haar 85 jaar is zij nog altijd actief en schildert ze volop in haar atelier.

Diverse exposities in verschillende series en verschillende stijlen waren te zien  in galeries en openbare gebouwen.

Een van de hoogtepunten in haar schilderscarrière was de expositie in het Jan van der Togt museum in Amstelveen.  

Op haar website kunt u haar werken zien: www.francistukart.nl

“  APO … YPS “ - Jojit

3 letters  -  3 punten  -  3 letters

Drie is het getal van de drie-eenheid.

Bij invulling van de 3 punten kun je op een woord uitkomen. De expositie speelt met dat ene woord,  in de hoop dat we als mens voor de creatie kiezen en niet voor het andere.

Jojit studeerde in 1999* af op de Gerrit Rietveld Academie - afdeling autonoom/sculptuur.

Het werk van Jojit (pseudoniem van Jorrit van der Vliet) is divers, figuratief maar ook abstract. Werkend met verschillende technieken, beeldt Jojit een bedachte werkelijkheid uit, soms magisch realistisch, soms gebruikmakend van natuurlijke elementen anderzijds ready mades, kom en zie maar hoe gij het ervaart.

*1999: de getal combinatie met van het eerste en het laatste cijfer van onze cijferreeks.

Van der Vliet huurt een atelier in d’ Oude School in Duivendrecht. Vooral het hoge plafond en lichtinval maakt deze ruimte uitermate geschikt voor zijn werk. 

Gedreven kunst - door deelnemers aan Dagbesteding De Reiger

In september/oktober 2017 exposeerden deelnemers aan Dagbesteding De Reiger hun schilderijen in het Dorpshuis in Duivendrecht. Met begeleiding van een gedreven schilderes zijn de deelnemers maanden bezig geweest met de voorbereiding van deze expositie. De schilderijen zijn op canvas geschilderd met verschillende soorten verf waaronder acrylverf.

Het thema dieren is op veel doeken terug te vinden. Het unieke aan dit project is de hoge leeftijd van de deelnemers. De oudste dame die aan deze expositie heeft mee gewerkt is 100 jaar.

In Duivendrecht in het pand van het oude Reijgersbosch bevindt zich Dagbesteding De Reiger. De Dagbesteding biedt begeleiding aan mensen met geheugenproblemen en/of fysieke beperkingen.

De Dagbesteding  biedt op maandag, woensdag en vrijdag verschillende activiteiten aan de bezoekers.

Elk dag is er 'Bewegen voor ouderen', gericht op activering en preventie.

Daarnaast is er een gevarieerd programma met onder meer wandelen, geheugenfitness, spellen, zingen, uitstapjes en schilderen. De deelnemers en activiteitenbegeleiders heten iedereen van harte welkom bij de expositie in het Dorpshuis. Ook bent u welkom om eens een kijkje te komen nemen bij dagbesteding De Reiger, Lunaweg 1, Duivendrecht. 

Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.zhga.nl Dagbesteding De Reiger.

Ouder- Amstels Omtrek - de grens van nu in woord en beeld

De hoofdmoot van de expositie bestaat uit 26 panelen met als blikvangers boeiende foto’s van Piet de Boer van natuur, landschap en historie langs de huidige gemeentegrens, met haiku’s van Piet Roos. De samenwerking van de natuurfotograaf en de ecoloog leverde al eerder de fraaie tentoonstelling op.     

Een detailkaart en aparte foto’s waarop de grens ter plaatse staat ingetekend en een nadere toelichting completeren de panelen. De expositie volgt de 32 km van de grens met de klok mee. De expositie wordt beschreven in een verkrijgbare aflevering van Historische Reeks nr. 7 van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.

Waarom is de grens gekozen? Eigenlijk zomaar. Iedere lijn op de kaart is te volgen en, als je je ogen maar de kost geeft is er altijd wat bijzonders te zien. 

En waarom haiku’s? Omdat deze uit Japan overgewaaide versvorm, strak bestaande uit drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen dwingt tot het zoeken naar een kernachtige samenvatting van hetgeen de auteur vertellen wil, zoals bijvoorbeeld, bij een foto van het beeld van het verdwenen Clarissenklooster: 

hier viel Michaël

ten prooi aan Mokums ringweg

een klooster verdween

De essentie, de kern van het plaatje, wordt door iedereen anders ervaren.

Maak daarom je eigen haiku, maar pas op, het werkt verslavend!

Foto-expositie “De Schone slaapster en andere portretten”
 
Een foto-expositie van intieme portretten, gemaakt door Ton de Zwart, fotograaf in Duivendrecht.
Zijn foto’s zijn voor het eerst in Duivendrecht te bewonderen. "De Schone Slaapster" is een fotografieproject, dat draait om liggende modellen, liefst met de ogen gesloten. De associatie met de dood of met erotiek is snel gemaakt. Kijkers reageren verdeeld op deze foto's. Wellicht omdat de fotograaf intimiteit en kwetsbaarheid van jonge vrouwen in de openbaarheid brengt. Hij is geinspireerd door het werk van de Finse fotograaf Espen Krukhaug, het sprookje Doornroosje en door romans van Virginia Woolf, waarin zij schrijft over vrouwen en hun vluchtige schoonheid.
Ton de Zwart is in 2011 professioneel fotograaf geworden. Hij maakt studioportretten en straatfoto's, in opdracht en als vrij werk. Hij heeft een aantal exposities en een boekpublicatie op zijn naam staan.
Tijdens de expositie zal de fotograaf iedere woensdag- en zatermiddag om 16:30 (gratis) praktijkbijeenkomsten houden voor mensen die zich willen bekwamen in het maken van mooie foto’s.
info@tondezwart.nl
06 44240291

 

Langs de weg - Adnan Al Sabsabi

Van 16 mei tot 20 juni 2017 exposeerde de autodidact tekenaar en schrijver Adnan Al Sabsabi een deel van zijn tekeningen in het Dorpshuis onder het motto “Langs de weg”. 

Adnan haalt inspiratie uit zijn herinneringen aan Syrië, waar hij tot 2014 heeft gewoond. Het thema gaat over de omgang van de mens met zijn omgeving.

Adnan heeft gekozen voor de titel ´Langs de weg’: het landschap en de huizen uit de vooroorlogse periode, zoals hij zich deze wil herinneren, in een nu destructief en verscheurd land. Het exposeren van zijn werken is emotioneel geladen door alle gedachtenissen. 

Zijn werk bestaat uit landschappen, stadsaanzichten in houtskool met een bijzondere betekenis. “De natuur en datgene wat de mens in de oudheid, en tot heden heeft gecreëerd moet worden beschermd. In mijn tekeningen wil ik dit duidelijk maken. Daarom brand ik de randen van het tekenpapier in. Het oogt als een lijst, maar laat ook de dramatiek zien van de dreigende vernietiging van onze samenleving.” 

Als kind was Adnan al een fervent tekenaar en hij heeft zelfs in Berlijn een cursus mogen volgen. Het tekenen heeft hij vroeg geleerd van zijn moeder en van zijn oom, een internationaal bekend kunstenaar. Eigenlijk wilde Adnan verder met tekenen en naar het College of Fine Arts gaan in Damascus. Op aandrang van zijn vader is hij echter tandheelkunde gaan studeren.

Zijn tekenhobby en zijn beroep als orthodontist vallen samen als hij kijkt naar de compositie van zijn tekening en naar het gezicht van zijn patiënten. De esthetiek van de orthodontie ervaart hij ook als kunstuiting: het moet kloppen.

'Kappen zou jammer zijn'- bosgezichten in acryl van Tjits van der Kooij 

Van 5 april tot 17 mei 2017 exposeerde Tjits van der Kooij (1956) een serie landschappen in acryl in het Dorpshuis in Duivendrecht. 

Haar  expositie van bosgezichten gaat over natuurbeleving. Over gebaande paden en verdwalen in een wereld die niet onverwacht, maar onbekend is. De geschilderde natuur is weliswaar kleurig, maar niet vrolijk, wel ruimtelijk, maar niet uitnodigend. Kappen van die stammen is dus niet nodig en zou jammer zijn.

Maar bovenal gaat het over schilderkunst. Over verf die met spalters en kaartjes en latjes gemetseld wordt, op basis van beslissingen met betrekking tot het creëren van ruimte op het platte vlak.

Uitgangspunt voor het werk van Tjits van der Kooij is altijd zelfbewustzijn, de essentie van ons bestaan. In haar schilderijen komt dat tot uiting in de keuze van haar onderwerpen en de hantering van de verf. Deze geven haar verhouding tot haar realiteit weer, zij is een toeschouwer, wel en geen onderdeel van haar omgeving, wat kan leiden tot lichte vervreemding. “Iedere keer weer een goed schilderij maken, dat is de uitdaging. Vaststellen waar het ook alweer over moet gaan en hoe je dat dan in verf kunt vertalen.“

Zij is van mening dat het schilderij uiteindelijk goed in elkaar moet zitten.

Na haar doctorale studie kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft zij zich naast het geven van kunstgeschiedenislessen toegelegd op het schilderen.  Na haar opleiding aan de Vrije Akademie “De Leuwenburgh” volgde ze lessen bij diverse schilderdocenten en is ze sinds 2010 bestuurslid van de Vereniging Amstelland Kunst VAK en lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas.

Tjits van der Kooij exposeert met grote regelmaat in Amsterdam en omgeving. Voor meer informatie zie www.tjitsvanderkooij.nl    

Russian colorism van ‘Xodor’ | Anna Khodorovich (1974) 

14 februari tot 5 april in het Dorpshuis te Duivendrecht.

Anna Khodorovich komt oorspronkelijk uit Rusland en is afgestudeerd aan de Toneel Academie (GITIS) te Moskou. Sinds 2004 woont en werkt ze in Amsterdam en is beeldend kunstenaar. Voordat ze vol passie het penseel opnam, heeft ze in Nederland in verschillende theaters gewerkt als decor- en kostuumontwerper, o.a voor Tryater en Oerol.

In 2015 werd Anna als bijzonder schildertalent gespot door de Wackers Academie en uitgenodigd voor een nieuw, speciaal project onder begeleiding van Jim Harris en Sam Drukker. In 2016 studeert ze onder begeleiding van Sam Drukker met succes af.

De schilderijen van Anna zijn herkenbaar aan een uitgesproken levendig kleurgebruik. Haar expressieve schilderstijl heeft zij te danken aan haar Russische roots. Onderwerpen zijn vaak het landschap waar zij sfeer en poëzie zoekt. Met gevarieerde kwaststreken en fantasie speelt ze als het ware met olieverf. Bij voorkeur op locatie in de buitenlucht. Anna onderzoekt 

en experimenteert. Zo schildert zij regelmatig in de avond, lettend op details die de meesten zullen ontgaan: straatlantaarns, reflecties in ramen, sporen in zand of stroomrichtingen in het water. Deze kijk op de wereld wordt gewaardeerd, o.a. met de toekenning van de Rembrandt Young Talent Award 2016 tijdens het Schilderfestival Noordwijk.

Exposities:
Haar werk was eerder te zien in het MoMA te Moskou en de Praagse Quadriënnale. Verder heeft zij geëxposeerd bij Kunstvlaai te Amsterdam en het Theater Instituut Nederland. Pintar Rapido Amsterdam en Londen. Urban Painters groepstentoonstelling in de Amstelkerk en recent bij Cloud Gallery te Amsterdam.

Sinds oktober 2016 houdt ze atelier in d’ Oude School te Duivendrecht samen met collega schilder Pauline van Buringen. Zij gaan regelmatig samen met Urban Painters Amsterdam een project aan. Voor meer informatie en werk zie: www.annakhodorovich.com

The art of drawing - Boud Argelo

Van 21 december tot 14 februari 2017 exposeert de Duivendrechter Boud Argelo een deel van zijn non-surrealistische tekeningen onder het motto “the art of drawing”. 

Sinds zijn jeugd is Argelo al een fervent tekenaar en heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld. Zijn inspirator is Piet Mondriaan die zijn abstracte schilderijen non surrealisme noemt. Argelo’s uitgangspunten zijn het platte vlak, de ruimte en de relatie tussen beiden. Hiermee heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld: mathematisch lijnenspel in de drie basiskleuren zwart-wit-roSommige van zijn werken zijn abstracte weergaven van bestaande objecten.

‘Mijn inspiratie krijg ik door de gewone dingen anders te zien, te observeren en deze in een andere hoek te benaderen. Het artistieke proces, het idee, de realisatie van een idee geeft mij een enorme voldoening. In die eenvoud zit juist de kracht.’

Meerdere tekeningen die in de loop van de jaren zijn gemaakt, staan op zijn website: http://www.argelodesign.nl

Vogels - Jan Grotenbreg

Jan Grotenbreg werd in Alkmaar geboren en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Sinds 1967 woont en werkt hij in Amsterdam op de hoogste verdieping van een atelierwoning dat in de dertiger jaren speciaal ontworpen werd voor kunstenaars. Vanuit deze studio heeft hij een formidabel uitzicht op de unieke Hollandse wolkenluchten die hem altijd inspiratie gegeven hebben. "De veranderlijkheid, ongrijpbaarheid en vanzelfsprekendheid van wolken zijn, tezamen met de schitterende grijze tinten, enorm fascinerend”.

Bij het maken van een cementenlijst voor een schilderij van de maan ontstond het idee cement te gebruiken als ondergrond voor de weergave die structuren van een zwartgrijze lucht kan weergeven. Hij begon met cement te experimenteren op linnen. Het resultaat is vaak vergeleken met middeleeuwse muurschilderingen, de zogenoemde fresco, geschilderd in natte kalk. Deze techniek was in Europa een wijdverbreide decoratieve kunstvorm waar de verweerde stukken van zijn overgebleven.

Grotenbreg is echter niet zo geïnteresseerd in de decoraties, maar meer in de verweerde kwaliteit ervan. Dit vormt het uitgangspunt voor een indrukwekkende reeks dierenstudies in de natuur. Veel dieren zoals het paard, het rund, de stier en de vogels zijn door Grotenbreg in een laag grijs cement met acrylverf in zwartbruine kleurnuances op linnen vastgelegd.

Tijdens de expositie was een reeks van zijn vogels met de cementonderlaag te zien. Onder andere de heilige Ibis, flamingo´s en een serie portretten van een oude  Monniksgier uit Artis die 20 jaar lang in een kleine kooi had doorgebracht.

Eerder is van de schilder het boek ”Haka” over het opvoeden van een jonge kauw verschenen. Zie voor meer werken en achtergrondinformatie zijn website  www.jangrotenbreg.nl

De natuur en haar magie - Dorrit Klomp 

Van 18 oktober tot 22 november exposeerde de veel gevraagde kunstenares Dorrit Klomp een aantal van haar schilderijen in het Dorpshuis in Duivendrecht. Het thema waar zij voor heeft gekozen is de diversiteit van de natuur die op magische wijze wordt weergegeven. 

Dorrit Klomp studeerde af aan de Rietveld Academie in Amsterdam monumentaal schilderen. Tijdens haar studie volgde zij schilderlessen aan de Internationale Academie für Bildende Kunst in Salzburg, o.a. bij Per Kirkeby.
In de loop van haar ontwikkeling legde zij zich toe op de thema’s vrouwen, landschappen en waterlelies.

Dorrit Klomp schildert intuïtief met een romantisch kleurrijk palet en transparante penseelvoering. Vanuit een schijnbare chaos van expressieve lijnen en kleuren, doemt de figuur op. “De vrouw is voor mij een constante inspiratiebron. Zij symboliseert voor mij kracht, zachtheid, intuïtie en intellect. Vrouwelijke emoties zijn in grote mate bepalend voor mijn werk.” Haar stijl is lyrisch-abstract.

Bij de waterlelies en de zonnebloemen giet zij op een intuïtieve manier verschillende kleuren pigmenten over elkaar. Een geheel eigen ontwikkelde ei-tempera techniek, die de transparante ondergrond en suggestie van diepte vormt waarover op tekenachtige wijze met een enkele lijnvoering met houtskool, pastel of olieverf, de magie van het onderwerp de waterlelie wordt verbeeld. Een geheimzinnig gelaagde transparantie die een spannende zoek- en ontdekkingstocht oplevert. Verschillende landschappen doemen op, soms verstild, monochroom van kleur, dan weer uitbundig en vol kleur zoals vaak in de natuur te vinden is.  

Tot 6 januari 2017 exposeert Dorrit Klomp ook in het gemeentehuis in Aalsmeer waar veel van haar veelzijdige werken te zien zijn tijdens kantooruren.

Zie ook de website: www.dorritklomp.nl 

Verpozing - Homi Koedam 

Homi is geboren in Iran en vertrok in 1974 naar Londen waar ze industriële architectuur studeerde. In 1980 volgde ze de opleiding aan de Rietveldacademie grafische vormgeving en binnenhuisarchitectuur. Na deze studie legde ze zich toe op de binnenhuisarchitectuur en is een eigen bedrijf begonnen.

Sinds 4 jaar heeft zij de penseel weer opgepakt en is ze naast haar werkzaamheden als architect gaan schilderen. Haar werken kenmerken zich door composities van een klassiek thema, merendeel figuratief. Elk schilderij heeft wel een architectuurcomponent waarin geometrische lijnen subtiel zijn verwerkt. Beelden die herinneringen oproepen maar niet haarscherp zijn. De schilderes hanteert een uitnodigend palet van stilte en eenzaamheid. Daarmee roept het een soort aangenaam verpozen op. 

Zie ook de website: www.homikoedam.nl

Kleurrijk landschap - Frans van Vuuren 

Van Vuuren legde al op jonge leeftijd met een eenvoudig fototoestel van alles vast. Vooral de natuur inspireerde hem daarbij. Het fotograferen van landschappen is zijn passie. De resultaten hiervan inspireren hem tot het schilderen van landschappen op het doek. Inspiratiebron hierbij zijn de expressionisten en coloristen. Het werk van Nicolas de Staël en de Nederlandse schilder en graficus Wim Oepts hebben grote invloed op zijn werk. Ook de "fauvisten" hebben zijn hart gestolen.

"Vorm en kleur in alle eenvoud dáár gaat het om! Op vrijwel al mijn landschappen staat een huisje of kerkje. Kennelijk heb ik daar iets mee. Wellicht benadrukt dat ene huisje de verlatenheid van het landschap. Een verlatenheid die mij telkens weer bekoort”.

Van Vuuren is autodidact en werkt voornamelijk met acrylverf. Inmiddels is een aantal werken gekocht door particulieren en zijn twee werken aangekocht door de gemeente Diemen. Tevens werkt hij in opdracht

Zie ook de website: www.fransvanvuuren.nl

Appels en zo - Micha de Ruwe

In het Dorpshuis van Duivendrecht was van 1 maart t/m 22 april 2016 de expositie ‘Appels en zo’ van beeldend kunstenaar Micha de Ruwe te zien. In deze expositie is o.a. werk te zien dat in samenwerking met kunstenaar Peter Vial is gemaakt.

De rode appel op tafel was voor Micha aanleiding om deze voor de hand liggende vorm te bestuderen. Daarnaast had ze erg veel zin om met olieverf te schilderen, het medium van de oude meesters. Door steeds hetzelfde onderwerp en formaat van 20 x 20 cm te kiezen, komt de focus te liggen op de techniek. “Het schilderen van appels lijkt een beperking om groots en monumentaal te werken, zoals bij mijn portretten, maar inmiddels heb ik meer dan 50 appels geschilderd. Het is een doorlopend proces dat zijn weerslag heeft in ander werk.”

Micha de Ruwe studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1989-1994). De lessen autonoom schilderen van Rien van der Nat inspireerden haar om in 2011 het vak weer op te pakken. Micha exposeert met grote regelmaat in de regio Amsterdam en won in 2014 de eerste Cultuurprijs Ouder-Amstel.

Zie ook de website: www.michaderuwe.weebly.com of wordt lid van de Facebookcommunity www.facebook.com/deruwekunst.

Aurora Borealis  / Het Noorderlicht - Pete Purnell 

Van 19 januari tot 28 februari 2016 exposeerde Pete Purnell in het Dorpshuis in Duivendrecht een serie foto’s die afgelopen twee jaar is gemaakt tijdens zijn trips naar Tromsø in Noorwegen.

Vroeger was portretfotografie zijn grote passie, maar sinds zijn eerste "ontmoeting" met het noorderlicht is hij hiervan nogal bezeten geraakt.

Purnell: “Het noorderlicht laat zich niet makkelijk fotograferen. Sommige hebben het over ‘de Groene Dame’, een wispelturig, mysterieus natuurverschijnsel dat zich niet zomaar laat zien. Zelfs als je aan alle voorwaarden voldoet - je reist naar een plek boven de poolcirkel en het is donker,  onbewolkt en min 20 graden - ook dan is er geen garantie dat het groene, mistige licht zal verschijnen. En als ze verschijnt is ze altijd weer anders. Soms als een boog, soms als een wapperend groen gordijn. Soms, als ze recht boven je hoofd zweeft, als een adembenemend licht dat straalt in alle richtingen. Die beelden vastleggen met de camera is de grote uitdaging.”

Over de jaren heen heeft Purnell regelmatig geëxposeerd in Amsterdam tijdens open ateliers in de Baarsjes. Ook in diverse galeries, Boekhandel Scheltema en de Oosterkerk Enkele uitschieters naar het buitenland waren Gallery Luksfera, Warschau, Poland (2006) en Gosport museum, Engeland (1998). Verder neemt Purnell regelmatig deel aan samenwerkingsprojecten met andere beeldende kunstenaars.

Zie ook www.petepurnellgallery.com waar u de gehele collectie foto’s kunt zien.

Own Hearth - Bob van Beijnen

In de periode half november t/m half januari 2016 heeft Bob van Beijnen een deel van zijn werken geëxposeerd onder het motto `Own Hearth`.
Bob van Beijnen woont sinds 2002 in Ouderkerk aan de Amstel. Het volgen van diverse intensieve cursussen heeft zijn hobby in tekenen en schilderen op gang gebracht tot een serieuze bezigheid waarin hij zijn creativiteit en gedrevenheid kwijt kan. Bob beperkt zich niet tot een bepaalde techniek. Naast gouache en acrylverf past hij gemengde technieken toe.
“Schilderen werkt voor mij als een uitlaatklep. Mijn denken wordt uitgeschakeld. Ik heb van te voren geen bepaald beeld of thema voor ogen wat ik ga schilderen. Weg uit de comfortzône, vol passie, gevoel en kracht aan de slag”. Deze onbevangen wijze van schilderen resulteert in kleurrijke doeken met verrassende composities, vol dynamiek, ritme en beweging. Het mooie is dat iedereen iets anders in zijn werk kan zien!

In september/november 2015 is de spits afgebeten door Ton Albers met aquarellen van Duivendrecht.